Apa Itu Anti Oksida? Ia Baik Ke?

Terma antioksidan sudah sinonim dengan pemakanan sihat lebih-lebih lagi dengan topik buah-buahan dan sayur-sayuran (BDS). Terdapat lambakan dan letusan (dibaca: explosion) jenama dan produk yang mengetengahkan penggunaan jus atau ekstrak BDS di pasaran yang mengeksploitasi terma “antioksidan tinggi”, “meningkatkan keanjalan kulit”, “mengurangkan kesan penuaan” dan “menurunkan risiko kanser”, dan kebiasaannya dipasarkan kepada golongan tua khususnya. Hal ini ditambah lagi dengan gimik “produk ini menggunakan makanan Sunnah” yang dicampur dengan ekstrak buah kurma, habbatussauda, buah delima dan madu. Namun, adakah benar kesemua dakwaan itu? Apakah pula antioksidan?

Sebelum kita pergi ke topik saranan Kementerian Kesihatan Malaysia untuk menjamah BDS sebanyak lima hidangan setiap hari, kita harus tahu apa itu antioksidan yang ada dalam BDS itu, dan apa kaitannya dengan kesihatan.

Antioksidan ialah sesuatu molekul yang mampu meneutralkan dan menukar radikal bebas kepada bahan yang lebih stabil, dan kebiasaannya didapati dalam BDS yang berwarna-warni. Contoh antioksidan yang selalu kita dengar ialah vitamin C, vitamin E, beta-karotina dan juga glutathione. Selain boleh didapati daripada makanan, badan kita juga mampu menghasilkan antioksidan yang tersendiri. Ia mempunyai lebihan elektron, dan inilah sebabnya struktur antioksidan ini kebiasaannya ada satu atau lebih ikatan berganda (double bond).

Apakah itu pula radikal bebas? Radikal bebas ialah sesuatu molekul yang terhasil dari dalam badan manusia, daripada sekeliling kita dan melalui pemakanan. Molekul ini tidak stabil disebabkan ketiadaan satu elektron atau lebih di gegelang luar molekul itu, menyebabkannya “menyerang” molekul lain demi menyeimbangkan kembali molekul itu. Hal ini sangat berbahaya kerana kebiasaannya radikal bebas yang terdiri daripada spesies oksigen reaktif (ROS) dan spesies nitrogen reaktif (RNS) ini sangat reaktif dalam “mencuri” elektron daripada lemak, protein dan DNA sel-sel badan kita, seterusnya merosakkan dan mengurangkan fungsi mereka. Namun begitu, radikal bebas bukanlah sesuatu molekul yang jahat sepenuhnya kerana tanpa mereka, sistem imun kita akan lumpuh kerana sel-sel imun kita seperti makrofaj, sel-T dan neutrophil menggunakan radikal bebas untuk “meracuni” pathogen, mikroorganisma dan bendasing.

Radikal bebas ini dihasilkan daripada:

 • Pernafasan
 • Respons sistem imun
 • Proses detoksifikasi oleh hati
 • Radiasi matahari (sinaran UV)
 • Asap rokok
 • Senaman

Tahap radikal bebas dan antioksidan dalam badan seharusnya berada dalam keseimbangan untuk kesihatan dan fungsi badan yang efisien. Hal ini disebabkan interaksi antara kedua-dua molekul itu, di mana radikal bebas yang kekurangan elektron akan dapat elektron daripada antioksidan. Baik kan Encik antioksidan ini? Diibaratkan radikal bebas ini dihasilkan oleh sel otot semasa bersenam, datang pula Encik Glutathione untuk bagi satu eletron kepadanya, sekali gus menjadikan radikal bebas kepada radikal stabil.

Namun, jika tahap radikal bebas melebihi tahap antioksidan, akan berlaku satu situasi dinamakan stress oksidasi (oxidative stress). Radikal bebas akan bebas (hehe) untuk “menyerang” dan “mencuri” elektron daripada sel-sel yang berdekatan. Jika dibiarkan berlanjutan, situasi ini (long-term oxidative stress) akan menyumbang kepada proses inflamasi yang berlanjutan (long-term inflammation) dan pembentukan beberapa penyakit seperti kencing manis, sakit jantung, Alzheimer’s, arthritis, kanser, sakit jantung dan mempercepat proses penuaan.

Jika dilihat kepada struktur antioksidan, kita boleh nampak dengan jelas ikatan berganda (double bond) yang berada di merata tempat. Ikatan berganda ini bermaksud kehadiran lebihan elektron yang boleh pergi ke mana sahaja dalam ruangan struktur molekul itu sendiri. Apabila antioksidan ini bertemu jodoh dengan radikal bebas, akan berlaku ikatan kasih antara dua itu; jika tidak, radikal bebas ini akan berjodoh dengan sel-sel badan. Kita tidak mahu situasi itu berlaku. Pemberian dan pencurian elektron haruslah serentak, dan dengan persetujuan kedua-dua pihak. Sel-sel badan tidak rela diperlakukan begitu.

Oleh itu, apa perlu kita buat demi menghubungkan ikatan kasih antara antioksidan dan radikal bebas ini, sekaligus mengurangkan kebarangkalian berlakunya stress oksidasi?

 • Banyakkan makan BDS setiap hari. Pilih BDS yang berlainan warna dalam satu hidangan untuk dapatkan khasiat yang berlainan. Kurangkan yang terproses dan makanlah begitu sahaja, seperti roti Gardenia ya.
 • Kurangkan makan makanan terproses dan makanan bergoreng. Makanan ini akan mengeluarkan banyak radikal bebas dalam badan.
 • Katakan tidak kepada rokok!
 • Kurangkan sinaran UV ke kulit, elakkan berjemur pada waktu tengahari (namun banyakkan berjemur pada waktu pagi!).
 • Banyakkan makanan berserat tinggi dan kawal gula dalam darah. Tahap gula yang tinggi akan menyebabkan pembuatan radikal bebas yang banyak
Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts