Boleh ke Kita Merentasi Masa (Time Travel)?

Salah satu elemen penting yang menjadikan sesebuah filem sains fiksyen itu menarik ialah perjalanan merentas masa atau time travel. Banyak filem yang menggunakan elemen pengembaraan masa untuk membina jalan cerita yang lebih menarik. Antaranya ialah Interstellar (2014), Predestination (2014) dan yang terbaru, Tenet (2020).

Kita juga mungkin biasa membaca komik Doraemon waktu kita kecil. Cerita Doraemon juga terbina dengan konsep merentasi masa iaitu Doraemon merupakan robot kucing pintar yang telah pergi ke masa lampau untuk menjadi peneman Nobita.

Doraemon Movie: Nobita's Dinosaur 1980 with English Subtitles (Full Movie)  on Make a GIF

Satu persoalan yang mungkin kita tertanya selepas menonton filem-filem ini ialah adakah perjalanan merentasi masa ini suatu yang menepati hukum sains atau ia sebenarnya mustahil? Adakah wujud teori sains yang menerangkan konsep ini?  

Bagi soalan ‘adakah perjalanan merentasi masa ini suatu yang mematuhi hukum sains?’, jawapannya ialah Ya dan Tidak.

Ya jika kita merentas ke masa hadapan. Tidak jika kita merentas ke masa lampau.

Bagaimana kita nak merentas ke masa hadapan? Mudah saja! Sekarang ini pun kita sedang bergerak ke masa hadapan! Tak perlu buat apa-apa, duduk saja, masa sentiasa bergerak ke hadapan.

Huh, tak best nya. Bagaimana nak lompat ke 20 tahun akan datang tanpa perlu menunggu 20 tahun? Boleh ke?

Ya jawapannya boleh! Berdasarkan teori Kerelatifan Khas oleh Albert Einstein, semakin pantas sesuatu objek bergerak, semakin perlahan masanya berlalu. Jika anda bergerak menghampiri laju cahaya, maka masa anda akan menjadi perlahan sangat-sangat dibandingkan dengan orang lain.

Jadi, kalau nak terus ke 20 tahun akan datang, anda boleh bina sebuah roket, kemudian naik dan pecut roket tersebut sampai menghampiri laju cahaya. Jelajah dalam roket tu beberapa hari dan kemudian patah balik ke Bumi. Anda akan dapati masa di Bumi telah berlalu berpuluh-puluh tahun!
Ini satu kaedah. Cuma kaedah ini agak sukar juga sebab susah untuk kita pecut menghampiri laju cahaya.

Time Dilation | Stumbling into Science and Math

Ada kaedah lain tak? Ya! Ada kaedah kedua iaitu menggunakan teori Kerelatifan Am oleh Albert Einstein juga. Berdasarkan teori ini, semakin kuat graviti, semakin perlahan masa berlalu. Jadi, kalau kita nak pecut ke masa depan, kita naik roket, kemudian pergi berhampiran mana-mana lohong hitam dan duduk di situ beberapa hari. Cuma kena pastikan tak terjun masuk lohong hitam ya. Kemudian, kita patah balik ke Bumi, dan kita akan dapati masa di Bumi telah berlalu beberapa puluh tahun! Kaedah inilah yang digunakan dalam filem Interstellar.

Okay. Nak pergi ke depan memang boleh, tapi bagaimana nak pergi ke masa lepas?

Jika diikutkan teori Einstein di atas, memang mustahil untuk kita berpatah balik ke masa lepas. Bagaimana pula dengan teori lain? Setakat ini, belum ada teori yang membolehkan kita ke masa lepas. Cuma, ada satu kaedah untuk kita bergerak ke masa lepas, tetapi dengan had-had tertentu.

Kaedah ini adalah dengan menggunakan lohong cecacing atau ‘wormhole’. Lohong cecacing adalah satu lohong yang menghubungkan dua ruangmasa yang berlainan. Contohnya, jika satu pintu lohong ini berada di Bumi, dan satu lagi berada di galaksi Andromeda (2.5 juta tahun cahaya), apabila kita masuk ke lohong ini, kita boleh melalui jalan pintas untuk ke Andromeda.

Kaedah ini adalah dengan menggunakan lohong cecacing atau ‘wormhole’. Lohong cecacing adalah satu lohong yang menghubungkan dua ruangmasa yang berlainan. Contohnya, jika satu pintu lohong ini berada di Bumi, dan satu lagi berada di galaksi Andromeda (2.5 juta tahun cahaya), apabila kita masuk ke lohong ini, kita boleh melalui jalan pintas untuk ke Andromeda.

Lohong ini membolehkan kita bergerak ke masa lepas dengan menggerakkan salah satu pintu lohong dengan pantas. Berdasarkan teori kerelatifan khas Einstein yang dijelaskan di atas, masa di pintu ini akan berjalan perlahan. Jadi, kalau tahun kita adalah 2021, kita boleh pergi ke Andromeda, yang berada pada tahun 1990, sebagai contoh. Namun, kita tidak boleh pergi ke masa lampau sejauh-jauhnya. Kita hanya boleh pergi, paling awalpun adalah pada waktu lohong ini dihasilkan. Jadi, kalau kita mencipta lohong cecacing pada tahun 2020, kita tidak boleh pergi ke masa sebelum 2020. Namun, jika kita tunggu 30 tahun kemudian, 2050, kita boleh berpatah balik ke tahun 2020.

Pengembaraan merentasi masa ke masa lampau mempunyai masalahnya yang tersendiri. Ia bukan sahaja tidak dibolehkan melalui hukum Fizik, malah, ia juga bertentangan dengan logik akal. Ini kerana beberapa paradoks muncul jika merentas ke masa lampau boleh dilakukan, seperti paradoks datuk, paradoks tali kasut dan paradoks Fermi.

Namun, sebaiknya kita habiskanlah masa kita ini sebaiknya. Jangan terlalu dikenang masa lalu. Kita seharusnya cuba untuk menjadi lebih baik di masa kini, dan di masa akan datang.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts