Jus buah-buahan : Betul Ke Sihat?

Rasanya semua orang tahu kebaikan buah-buahan untuk badan. Seringkali kita dinasihatkan untuk makan buah-buahan setiap hari demi kulit yang cantik, kurangkan risiko demam, senangkan membuang air besar dan banyak lagi kebaikannya. Tapi adakah kita rakyat Malaysia makan buah-buahan setiap hari dengan mencukupi?

Satu kajian dibuat pada tahun 2015 berdasarkan Malaysian Adult Nutrition Survey (MANS) 2014 menunjukkan hanya 3.7% daripada penduduk Malaysia menjadikan buah-buahan sebagai makanan tambahan setiap hari. Hal ini sangat membimbangkan kerana buah-buahan adalah antara makanan yang sihat yang harus dijadikan amalan semua orang, apatah lagi terdapat jurang perbezaan pemakanan buah-buahan antara masyarakat kampung dan penduduk bandar. Dalam kalangan kita yang makan buah-buahan pula, ada yang makan begitu sahaja, potong dan masukkan dalam peti ais dimakan sejuk-sejuk dan ada juga yang mengisar dan dibuat jus. Namun, adakah terdapat perbezaan khasiat antara buah-buahan yang masih ada bentuk dan yang dijadikan jus?

 Jus buah-buahan atau kalori cecair (liquid calories) sebenarnya kurang menyihatkan berbanding jika dimakan begitu sahaja kerana buah-buahan segar (whole fruits):

  • Mengandungi banyak air dan serat
  • Mempunyai rintangan kunyahan (chewing resistance)
  • Sangat sukar untuk dimakan dalam kuantiti yang banyak
  • Sangat mengenyangkan

Hal ini juga berkait rapat dengan gula buah itu sendiri yang terdiri daripada gula ringkas yang sangat mudah untuk diserap oleh badan, dan ketersediaan (availability) gula itu. Jika kita lihat kepada buah-buahan yang tidak dijuskan, kita akan dapat rasa sukarnya untuk kita gigit dan makan berbanding jika kita hirup sahaja jus itu. Kehadiran serat dan integriti struktur (structural integrity) buah itu sendiri membuatkan kita sukar ambil dalam kuantiti yang banyak kerana ianya sangat mengenyangkan. Struktur matriks buahan itu membuatkan gula buah itu akan diserap dengan lebih perlahan ke dalam darah kita, berbanding dengan jus yang sangat mudah diserap. Justeru, kita dapat buat kesimpulan di mana jus buah-buahan:

  • Mengandungi indeks glisemik (glycemic index) yang lebih tinggi daripada buah yang tidak dikisarkan, membuatkan kenaikan gula dalam darah dengan lebih cepat (disebabkan kekurangan serat). Lebih-lebih lagi jika jus itu ditambah gula dan/atau dibuang seratnya (setelah dijuskan).
  • Sangat mudah untuk menyebabkan pertambahan kalori dalam sehari kerana mudahkan kita untuk minum tanpa sedar dan kurang mengenyangkan. Lebihan kalori (calori surplus) sangat mudah dicapai, menyebabkan kenaikan berat badan.
  • Mengandungi khasiat yang lebih kurang kerana pemprosesan menyebabkan beberapa nutrient hilang seperti serat, vitamin C dan antioksidan.

Sama seperti buah-buahan, ada juga yang mengambil ikhtiar untuk mengisar sayur-sayuran dan dijadikan amalan seharian, ada juga yang campur antara keduanya. Jika ingin dibandingkan, sayur-sayuran dan buah-buahan adalah antara makanan yang mesti diambil oleh semua orang demi khasiatnya tidak kira dalam apa bentuk sekalipun, cuma antara kedua bentuk itu, buah-buahan dan sayur-sayuran dalam bentuk asli tanpa dikisar adalah lebih baik berbanding dalam bentuk jus.

                Topik ini kemungkinan tiada masalah sangat untuk mereka yang tiada isu kesihatan, namun untuk orang yang ingin kurangkan berat badan dan pesakit kencing manis, hal ini harus diambil dengan lebih serius kerana betapa mudahnya untuk mencapai kalori harian dengan kalori cecair (liquid calories) berbanding kalori pepejal (solid calories), serta hal berkaitan dengan indeks glisemik. Perkara ini juga boleh dikaitkan dengan apa-apa minuman manis dan bergula.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts