INILAH ANTARA RIBUT MAGNET TERBESAR DALAM SEJARAH!

Pada awal November tahun ini, aurora borealis telah diamati di latitud-latitud rendah yang mengejutkan, sejauh selatan Itali dan Texas. Fenomena-fenomena tersebut menunjukkan kesan lentingan jisim korona matahari pada medan magnet Bumi dan atmosfera. 

Fenomena cahaya yang berlaku baru-baru ini sehingga mencetuskan ‘drama’ hakikatnya tiada apa-apa jika nak dibandingkan dengan ribut solar terbesar yang telah berlaku pada bulan Februari 1872. Pameran auroral yang dihasilkan daripada peristiwa itu mengelilingi dunia dan menghasilkan aurora yang diamati di tempat-tempat berhampiran Ekuator seperti Bombay dan Khartoum. 

Pasukan antarabangsa yang terdiri daripada saintis dari sembilan daerah kini telah menerbitkan kajian terperinci mengenai peristiwa bersejarah ini, mengesan asal-usul matahari dan kesan-kesan bumi yang meluas. Komunikasi telegraf telah terganggu secara meluas oleh ribut ini, tetapi dalam masyarakat yang bergantung kepada teknologi hari ini, ribut seperti itu akan mengganggu rangkaian kuasa dan komunikasi satelit. Hasil penemuan mereka mengesahkan bahawa ribut ekstrem seperti itu lebih biasa daripada yang dipercayai sebelumnya.

Di dunia moden, kita semakin bergantung kepada infrastruktur teknologi seperti rangkaian kuasa, sistem komunikasi, dan satelit.

Walau bagaimanapun, kebergantungan ini menjadikan kita semakin rentan kepada kesan ribut geomagnetik yang besar.

“Semakin lama bekalan kuasa boleh dipotong, semakin ramai masyarakat, terutamanya mereka yang tinggal di kawasan bandar, akan berjuang untuk menanganinya,” Dr Hayakawa, penyelidik utama kajian, menjelaskan.

Ribut sedemikian adalah cukup besar untuk menghancurkan rangkaian kuasa, sistem komunikasi, pesawat dan satelit sebagai kes terburuk.

“Bolehkah kita mengekalkan kehidupan kita tanpa infrastruktur sedemikian?” Hayakawa berpandangan: “Baiklah, mari kita katakan bahawa ia akan menjadi sangat mencabar.”

Ribut ekstrem semacam ini jarang berlaku. Dalam kajian baru-baru ini, dua ribut seperti itu muncul: Ribut Carrington pada September 1859 dan Ribut Kereta Api New York pada Mei 1921.

Ilustrasi Ribut Carrington 1859
(Sumber : Facebook Omen Necrofis)

Kajian baru menunjukkan bahawa ribut lain, ribut Chapman-Silverman pada Februari 1872, juga perlu dianggap sebagai salah satu daripada kejadian ekstrem ini.

Pada masa itu, ribut itu cukup besar untuk menjejaskan infrastruktur teknologi walaupun di kawasan tropika.

Komunikasi telegraf pada kabel selam di Samudera Hindia antara Bombay (Mumbai) dan Aden terganggu selama berjam-jam.

Kerosakan serupa dilaporkan pada garis darat antara Kairo dan Khartoum.

Pasukan multidisiplin, yang terdiri daripada 22 saintis, dipimpin oleh Universiti Nagoya di Jepun (Hisashi Hayakawa), Observatorium Solar Kebangsaan Amerika Syarikat (Edward Cliver), dan Royal Observatory Belgium (Frédéric Clette). 22 penyelidik ini telah menggunakan rekod-rekod sejarah dan teknik-teknik moden untuk menilai ribut Chapman-Silverman daripada asal-usul matahari kepada kesan-kesan bumi.

Untuk asal-usul solar, kumpulan itu beralih kepada rekod tompok matahari yang sebahagian besar dilupakan dari arkib sejarah, terutamanya rekod Belgium dan Itali.

Untuk kesan-kesan darat, mereka menggunakan pengukuran medan geomagnetik yang dirakam di tempat-tempat yang berlainan seperti Bombay (Mumbai), Tiflis (Tbilisi), dan Greenwich untuk menilai evolusi masa dan intensiti ribut.

Mereka juga mengkaji beratus-ratus laporan aurora visual dalam bahasa yang berbeza yang disebabkan oleh ribut itu.

Salah satu aspek yang lebih menarik daripada badai 1872 adalah bahawa ia mungkin berasal daripada kumpulan tompok matahari berukuran medium tetapi kompleks berhampiran pusat cakera matahari, seperti yang disahkan oleh analisis rekod solar dari Belgium dan Itali.

Penemuan ini menunjukkan bahawa walaupun sekumpulan tompok matahari berukuran medium telah mencetuskan salah satu ribut magnetik yang paling ekstrem dalam sejarah.

Hayakawa dan rakan-rakan beliau memperluaskan penyelidikan mereka mengenai aurora bersejarah dengan memetik rekod di perpustakaan, arkib, dan observatorium di seluruh dunia.

Mereka mengidentifikasi lebih daripada 700 rekod auroral yang menunjukkan bahawa langit malam diterangi oleh skrin auroral megah dari kawasan kutub ke kawasan tropis (hingga hampir 20° dalam latitud di kedua-dua belahan bumi).

“Penemuan kami mengesahkan ribut Chapman-Silverman pada Februari 1872 sebagai salah satu ribut geomagnetik yang paling ekstrem dalam sejarah baru-baru ini. Saiznya bersaing dengan ribut Carrington pada September 1859 dan ribut Kereta Api New York pada Mei 1921,” kata Hayakawa.

“Ini bermakna, kita kini tahu bahawa dunia telah melihat sekurang-kurangnya tiga ribut luar biasa geomagnetik dalam dua abad yang lalu. Peristiwa cuaca angkasa yang boleh menyebabkan kesan besar ini merupakan risiko yang tidak boleh dikurangkan.”

Hayakawa berkata: “Kejadian ekstrem seperti ini jarang berlaku. Di satu pihak, kita beruntung telah terlepas daripada ribut-ribut seperti ini di zaman moden. Di sisi lain, kejadian tiga ribut semacam itu dalam tempoh enam dekad menunjukkan bahawa ancaman kepada masyarakat moden adalah nyata. Oleh itu, pemeliharaan dan analisis rekod sejarah adalah penting untuk menilai, memahami dan mengurangkan kesan peristiwa sedemikian.”

Layar auroral baru-baru ini telah diamati dari utara Greece dan utara Amerika Syarikat. Pada masa ini, Matahari sedang mendekati maksimum kitaran matahari 25, yang dijangka berlaku pada tahun 2025, dan kita boleh menjangkakan berlakunya peningkatan aktiviti auroral dalam tahun-tahun akan datang.

Artikel diterjemahkan daripada Portal Sciencedaily : 

Nagoya University. “One of the largest magnetic storms in history quantified: Aurorae covered much of the night sky from the Tropics to the Polar Regions.” ScienceDaily. ScienceDaily, 1 December 2023. <www.sciencedaily.com/releases/2023/12/231201123714.htm>.

Sumber gambar :

https://www.infomalaysiatrending.com/2021/11/pada-tahun-2025-ribut-matahari-dahsyat.html

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts