Formula Baru Persamaan Kuadratik yang Lebih Mudah Ditemui. Berita Baik untuk Pelajar Matematik Tambahan!

Persamaan kuadratik merupakan antara igauan terawal ramai pelajar yang memilih (dan dipilih) untuk menjejakkan kaki ke dunia subjek matematik tambahan. Kebiasaannya, topik persamaan kuadratik ini menjadi satu petanda aras awal sama ada pelajar tersebut boleh berkawan dengan subjek matematik tambahan, atau ia bakal mencetuskan permusuhan dengan matematik buat selama – lamanya (tak lah, melebih – lebih je ni).

Setelah berkenalan dengan bentuk asas persamaan kuadratik, ax2 + bx + c = 0 , di mana a tidak bersamaan 0 , pelajar kemudian diajar pula dengan cara untuk mencari punca bagi persamaan tersebut, iaitu ialah nilai yang memuaskan persamaan kuadratik itu.

Selama puluhan, mungkin ratusan tahun sejak dari zaman al Khwarizmi dan Descartes lagi, cara mencari punca bagi persamaan kuadratik yang dikenal pasti adalah:

A) Pemfaktoran

B) Penyempurnaan Kuasa dua

Penyempurnaan kuasa dua

C) Formula Kuadratik

Formula kuadratik

Dalam pengajaran dan pembelajaran kuadratik, kebiasaannya pelajar cumalah disuap dengan formula dan mengulang skema jawapan untuk contoh soalan tanpa memahami sepenuhnya bagaimana formula tersebut didatangkan.

Malah, sesetengah proses memerlukan kaedah meneka (dipanggil kaedah cuba jaya) untuk memperoleh jawapan yang betul. Masalah bagi kaedah adalah kadangkala walaupun setelah diteka berkali – kali, jawapannya masih tidak kunjung tiba.

Walaubagaimanapun seorang ahli matematik. Dr Po Shen Loh menemui satu proses yang lebih mudah dan lebih intuitif untuk menyelesaikan persamaan tersebut, di samping menawarkan jalan kerja yang lebih pendek.

Video ringkas yang menerangkan proses tersebut diterangkan menerusi video di bawah:

Menariknya menurut Dr Po, beliau amat terkejut kerana penemuan tersebut tidak dikesan oleh peradaban manusia selama beralaf lamanya walaupun berbilion orang telah menemui dan menyelesaikan persamaan kuadratik.

Dr Loh menemui ‘helah’ untuk menyelesaikan persamaan kuadratik ini dengan cara yang berbeza secara tidak sengaja pada satu malam. Dalam proses yang diterangkan secara lebih terperinci dalam laman web beliau, beliau dapati dua punca persamaan kuadratik boleh diselesaikan dengan cara bermula daripada hasil tambah;

“Dalam kaedah ini, disebabkan ia menyelesaikan masalah dengan bermula dengan hasil tambah, maka ia boleh digunakan untuk menyelesaikan mana – mana persamaan kuadratik”

Antara contoh soalan kuadratik yang diselesaikan dengan kaedah alternatif Dr Loh.

Sudah pasti, apabila diterangkan seperti di atas, kedengarannya seperti sukar difahami. Tetapi jika anda berminat, cuba luangkan masa mendengar penerangan secara terperinci oleh Dr Loh tentang kaedah alternatif ini, beserta dengan contoh – contohnya.

Total
324
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts