Gerhana Matahari akan berlaku di Malaysia. Apa yang perlu Anda Lakukan?

Pada 26 Disember 2019, sebuah fenomena alam akan berlaku iaitu gerhana matahari. Lebih menarik lagi, fenomena ini dapat dilihat di keseluruhan Malaysia! Sebelum kita fikir apa yang perlu dilakukan, mari kita ulang kaji semula berkenaan fenomena ini.

Bagaimana gerhana matahari berlaku?

Kredit gambar: Pinterest

Fenomena gerhana matahari berlaku apabila Bulan berada di antara Bumi dan Matahari pada satu garis lurus. Oleh sebab bulan berada di tengah, maka bayang-bayang bulan akan menutupi sebahagian Bumi. Daripada bayang-bayang inilah yang kita namakan sebagai gerhana Matahari.

Bilakah gerhana matahari berlaku dalam satu hari?

Kredit gambar: Planetariumnegara

Gerhana matahari hanya berlaku pada waktu siang, iaitu waktu antara matahari terbit dengan matahari terbenam. Hemisfera bumi yang berada pada waktu malam, tidak akan dapat melihat gerhana matahari di bahagian hemisfera siang.

Berapa kerapkah gerhana matahari berlaku?

Gerhana matahari berlaku sekitar 2 kali setahun. Namun gerhana matahari boleh berlaku lebih daripada 2 kali setahun, tetapi kebarangkaliannya adalah kurang. Gerhana matahari yang paling tinggi kekerapannya adalah pada tahun 1935 dengan 5 kali gerhana pada tahun tersebut.

Bagaimana wujud gerhana matahari yang berbeza?

Terdapat 4 jenis gerhana matahari iaitu gerhana matahari penuh, gerhana matahari separa, gerhana matahari cincin dan  gerhana matahari hibrid.

Gerhana matahari penuh berlaku apabila keseluruhan matahari ditutupi oleh bulan. Gerhana matahari separa berlaku apabila sebahagian matahari ditutupi bulan. Gerhana matahari cincin pula berlaku apa bila keseluruhan bulan menutupi matahari, namun tidak menutupi keseluruhan matahari. Gerhana matahari hibrid pula berlaku dengan gabungan matahari cincin dan matahari penuh.

Bagaimana cara untuk melihat gerhana matahari?

Ada beberapa kaedah untuk melihat fenomena ini.

i) Melalui live streaming di media sosial.
ii) Menggunakan penapis matahari khusus. Jangan gunakan spek hitam pula!
iii) Ambil kertas, tebuk satu lubang dengan apa-apa bentuk, dan lihat pada bayang-bayang yang terhasil. Cahaya matahari yang menembusi lubang ini akan menunjukkan gerhana matahari

Gerhana matahari pada 26 Disember akan datang ialah gerhana matahari cincin. Namun hanya bahagian selatan johor dan sebahagian sarawak sahaja yang dapat melihat gerhana matahari cincin. Manakala kawasan lain hanya dapat lihat gerhana matahari separa.

Rujukan:

https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/What_is_an_eclipse,

https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEcat5/SE1901-2000.html,

http://falakonline.net/semesta/2019/09/informasi-umum-gerhana-matahari-cincin-26-disember-2019/

Total
278
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts