30 Degree Universiti Diterangkan dengan 1 Ayat (Kelakar)

Kadang – kadang kita sukar nak terangkan kepada orang kampung apa kita belajar di Universiti. Hendak jelaskan kenapa kita ambil degree tersebut pula ternyata lebih susah.

Sebuah video di Youtube bagaimanapun menyenaraikan 30 degree (ijazah sarjana muda) Universiti dan menerangkan kesemuanya dalam hanya satu ayat. Panjang video tersebut hanyalah 2 minit 35 saat.

Dah pasti, video tersebut lebih bernada jenaka dan sarkastik. Namun sebenarnya banyak juga kebenarannya…

Berikut adalah 30 Degree Universiti yang diterangkan dengan 1 ayat (jangan ambil serius sangat ye).

Falsafah

Separuh masa dihabiskan mendengar satu orang yang sama bergaduh dengan pensyarah.

Pemasaran (Marketing)

Kami pelajari bagaimana mencipta masalah khayalan untuk penyelesaian – penyelesaian mudah.

Perakaunan

Saya tak suka lejar akaun, tapi saya suka duit.

Perubatan (Medicine)

Dalam masa 9 tahun saya akan buat kerja yang saya nak sebenarnya.

Sains Komputer

Masa saya dihabiskan menolong kawan – kawan dengan isu – isu komputer remeh, sebelum gagal mempengaruhi mereka bahawa Linux adalah sistem pengoperasian (OS) yang terbaik.

Psikologi

Sekarang saya faham kenapa saya tertarik dengan teman lelaki saya.

Pengurusan

Selamat datang ke kursus yang mengajar common sense , tapi sengaja dirumitkan dengan perkataan Рperkataan bombastik.

Criminology

Sama ada saya peroleh kerja sehabis saja degree saya, atau saya boleh jadi penjenayah paling profesional.

Perundangan

Saya pertahankan gaji enam angka saya dengan beritahu orang bahasa Inggeris saya lagi bagus daripada mereka.

Kejururawatan

Saya buat dua kali ganda kerja dan dapat separuh gaji doktor, sebab saya faham kurang 10%.

Biologi Marin

Saya harapkan dapat berenang dengan dolphin, tapi sekarang disuruh jaga kolam ikan.

Kejuruteraan Mekanikal

Saya cuba buat kejuruteraan elektrikal, tapi susah sangat.

Kejuruteraan Elektrik

Saya cuma ambil kursus ni sebab nak jadi Ironman.

Kejuruteraan Sivil

Saya nak jadi arkitek, tapi tak pandai lukis.

Inovasi dan Enterprise

Saya tak akan dapat kerja, tapi saya tahu macam mana nak buat sendiri.

Perniagaan

Ini pilihan ketiga saya selepas undang – undang dan perubatan, yang mak ayah saya terima.

Sains Veterinar

Saya suka binatang. Saya tak sabar pengsankan mereka sepanjang hari.

Sejarah

Saya cite keseluruhan internet dalam masa 4 hari.

Ekonomi

Saya sekarang tahu bagaimana nak selesaikan semua masalah dunia, tapi tak ada siapa suka apa saya kata.

Pelancongan

Dalam hanya 3 tahun, saya boleh dapat kerja dengan gaji minima di negara Eropah Barat.

Kewartawanan

Saya sekarang orang yang paling layak untuk menangis depan komputer berjam – jam.

Geologi

Saya sangat membosankan dalam parti.

Sains Perubatan

Saya tak dapat masuk jurusan perubatan.

Sains Kesihatan

Saya tak dapat masuk jurusan perubatan, tapi sekurang – kurangnya semua orang dalam kelas saya cantik – cantik.

Zoologi

Dalam kerjaya ni, manusia adalah binatang paling susah nak diuruskan.

Arkeologi

Kemuncak kerjaya saya adalah menemui mayat lelaki berusia 700 tahun.

IT

Saya sekarang mampu men-google masalah lebih efisien berbanding orang lain.

Pergigian

Kawan – kawan saya tak mahu panggil saya doktor.

Bahasa Jepun

Semua orang di sini banyak sangat tengok Anime.

Kesenian

Habislah, saya tak akan dapat kerja.

 

 

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts