Ini sebab memori ketakutan lebih mempengaruhi minda!

Mengalami peristiwa yang menakutkan berkemungkinan sesuatu yang anda tidak akan lupa. Tetapi mengapa memori ini kekal bersama anda apabila jenis peristiwa lain menjadi semakin sukar untuk diingati dengan peredaran masa?

Satu pasukan saintis saraf dari Sekolah Sains dan Kejuruteraan Universiti Tulane dan Sekolah Perubatan Universiti Tufts telah mengkaji pembentukan memori ketakutan di hab emosi otak—amigdala—dan berpendapat ia mempunyai satu mekanisme.

Secara ringkasnya, para penyelidik mendapati bahawa neurotransmitter tekanan norepinephrine, juga dikenali sebagai noradrenalin, memudahkan pemprosesan ketakutan didalam otak dengan merangsang populasi tertentu neuron perencatan dalam amigdala untuk menghasilkan corak pelepasan elektrik yang berulang.

Corak aktiviti elektrik yang meletus ini mengubah kekerapan ayunan gelombang otak dalam amigdala daripada keadaan berehat kepada keadaan terangsang yang menggalakkan pembentukan memori ketakutan.
Hasil kajian ini telah diterbitkan baru-baru ini dalam Nature Communications.

Hab emosi otak ialah amygdala—berwarna biru—dan di situlah ingatan ketakutan terbentuk. Kredit: Universiti Tulane

Tasker, ketua penyelidik menggunakan contoh rompakan bersenjata bagi mengaitkan dengan keadaan ini. “Jika anda ditahan dengan todongan senjata, otak anda merembeskan sekumpulan neurotransmiter tekanan norepinephrine, serupa dengan adrenalin,” katanya.

“Keadaan ini mengubah corak pelepasan elektrik dalam litar tertentu dalam otak emosi anda, berpusat di amigdala, yang seterusnya mengalihkan otak kepada keadaan rangsangan yang lebih tinggi yang memudahkan pembentukan ingatan, ingatan takut, kerana ia menakutkan. Ini adalah proses yang sama, kami fikir, yang menjadi salah dalam PTSD dan menjadikannya supaya anda tidak dapat melupakan pengalaman yang traumatik.”

Artikel ini diterjemah dan diolah daripada artikel “Why the Memory of Fear is Seared Into Our Brains” di portal Neuroscience News.com, https://neurosciencenews.com/fear-memory-amygdala-20695/

Kajian asal :

Gq neuromodulation of BLA parvalbumin interneurons induces burst firing and mediates fear-associated network and behavioral state transition in mice” by Xin Fu et al. Nature Communications

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts