EKSPEDISI PENYELIDIKAN MUSIM SEJUK PERTAMA MALAYSIA DI ANTARTIKA TAHUN INI!

Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan (YPASM) dengan kerjasama Institut Penyelidikan Antartika Chile (Instituto Antártico Chileno, INACH) buat julung kalinya akan menganjurkan ekspedisi penyelidikan musim sejuk pertama Malaysia ke benua Antartika tahun ini.  

Sebelum cerita lanjut tentang ekspedisi ini, jom kita kenal dahulu tentang yayasan ini.

YAYASAN PENYELIDIKAN ANTARTIKA SULTAN MIZAN (YPASM)

Penubuhan Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan (YPASM) telah diluluskan oleh Jemaah Menteri pada 6 Jun 2012. Seterusnya, pada 18 Julai 2012, YPASM telah didaftarkan sebagai Syarikat Berhad dengan Jaminan dan tidak mempunyai modal saham, di bawah Akta Syarikat, 1965.

Penubuhan YPASM sebagai sebuah agensi bawah bidang kuasa Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC) telah dilancarkan oleh Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Al -Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah, Sultan Terengganu pada 19 Julai 2012 di Kuala Terengganu. Baginda, dalam titah baginda, dengan berbesar hati menerima peranan sebagai Penaung yayasan itu. Yayasan itu bertujuan untuk melibatkan lebih ramai saintis Malaysia dalam penyelidikan Antartika dan untuk mengekalkan kehadiran Malaysia di Antartika.

Sejak penubuhannya, YPASM telah menyediakan 41 geran penyelidikan polar, 13 beasiswa dan 14 sokongan dermaga Antartika kepada stesen penyelidikan di Antartika bernilai RM8,018,780 terutamanya kepada saintis muda Malaysia. Kebanyakan projek penyelidikan yang dibiayai oleh yayasan itu disasarkan untuk menyumbang kepada pemahaman kita tentang cara planet ini berfungsi dan dalam meramalkan bagaimana ia akan berubah.

Menyedari keperluan untuk mengekalkan penglibatan Malaysia dalam penyelidikan polar, YPASM memperkenalkan Inisiatif Perkongsian Pintar YPASM dengan kerjasama lapan universiti tempatan – Universiti Perubatan Antarabangsa, Universiti Malaysia Sabah, Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Malaya, Universiti Teknologi MARA, Universiti Sains Malaysia, Universiti Putra Malaysia, Universiti Malaysia Terengganu, Universiti Malaysia Kelantan dan Universiti Malaysia Pahang.

Yayasan ini juga menganjurkan program pendidikan dan jangkauan seperti kem sains kutub, sesi perkongsian, pertandingan, dan pameran untuk pelajar dan orang ramai. Selain memberi pendedahan kepada belia tentang penglibatan Malaysia di wilayah Kutub (Antartik dan Artik), program ini disasarkan untuk memupuk minat dalam pendidikan sains dan perubahan iklim global serta meneroka penyelesaian mengenai isu tersebut. Melalui pembelajaran secara langsung, belia boleh lebih memahami dan menghormati sejarah, budaya, dan kepelbagaian ekologi di wilayah Kutub.

EKSPEDISI PENYELIDIKAN

Ekspedisi semasa musim sejuk dengan cuaca ekstrem di Antartika ini akan dijalankan selama enam bulan antara Mac hingga September 2023.

Penyelidik terpilih, Prof. Dr. Justin Sentian dari Fakulti Sains dan Sumber Alam, Universiti Malaysia Sabah bakal melakar sejarah selaku rakyat Malaysia pertama menyertai ekspedisi ini, sekaligus menjadikannya penyelidik Malaysia paling lama berada di benua paling sejuk dunia itu. Sepanjang di Antartika, Prof. Dr. Justin akan tinggal dan melakukan kajian di stesen Profesor Julio Escudero milik negara Chile yang terletak di Pulau King George, Antartika.

Prof. Dr. Justin telah menerima geran penyelidikan khas bernilai RM150,000 daripada YPASM untuk projek berkaitan perubahan iklim bertajuk ‘Variasi Ozon Troposfera dan Halokarbon di Semenanjung Antartika Dalam Keadaan Cuaca Melampau’.

Kajian tiga tahun yang dijalankan dengan kerjasama INACH dan University of Santiago ini akan mengkaji peranan halokarbon reaktif terhalogen dalam kimia ozon permukaan dan keadaan meteorologi di bawah keadaan cuaca musim sejuk yang melampau. Halokarbon merupakan gas rumah hijau yang boleh menyumbang kepada perubahan iklim, dan ia juga bertanggungjawab terhadap kehilangan ozon stratosfera sejak beberapa dekad kebelakangan ini.

Semasa berucap di sidang media yang diadakan di pejabat YPASM hari ini, Tan Sri Dato’ Dr. Salleh Mohd Nor, Ahli Lembaga Pemegang Amanah YPASM berkata, “Umum mengetahui bahawa Antartika adalah “litmus” kepada kesan perubahan iklim dunia, lohong lapisan ozon yang pertama telah ditemui di Antartika walaupun tiada penempatan kekal di benua ini yang membuktikan betapa sensitif benua ini kepada kesan perubahan iklim.

“Justeru, adalah amat penting untuk penyelidik Malaysia terus aktif menjalankan penyelidikan di Antartika bersama-sama penyelidik dunia yang lain untuk terus menyumbang kepada kefahaman proses perubahan iklim yang berlaku di benua ini. Maklumat berfakta daripada saintis-saintis seluruh dunia termasuk Malaysia adalah amat penting dalam proses membuat dasar berkaitan perubahan iklim.”

Sementara itu dalam majlis yang sama, Ketua Pegawai Eksekutif YPASM, En Nasaruddin Abd Rahman menyatakan, “Selain aspek penyelidikan, YPASM juga berharap agar ekspedisi ini akan dapat menonjolkan semangat ‘Malaysia Boleh’ melalui Prof. Dr. Justin yang akan menguji ketahanan diri dengan tinggal di Antartika dalam keadaan cuaca melampau dan waktu malam yang panjang selama enam bulan di stesen ini.

“Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Chile melalui rakan kerjasama INACH yang telah sudi menjadi hos kepada Prof Justin di stesen Profesor Julio Escudero selama enam bulan. Semoga kerjasama penyelidikan Polar antara dua negara ini akan terus diperkukuhkan pada masa akan datang,” ujar beliau lagi.

Prof. Dr. Justin akan bertolak ke Antartika dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 17 Mac 2023 dan dijangka tiba di Antartika pada 21 Mac 2023.       

SIAPA PROF. DR JUSTIN?

Prof. Dr. Justin Sentian ialah seorang saintis atmosfera yang kini mengetuai Kumpulan Penyelidikan Perubahan Iklim di Fakulti Sains dan Sumber Asli, Universiti Malaysia Sabah (UMS). Beliau juga merupakan felo penyelidik di Pusat Kajian Bencana dan Unit Penyelidikan Air UMS. Sebelum ini beliau merupakan Pengarah Pusat Pengurusan EcoCampus UMS (2014-2017) dan Pusat Jaringan Industri dan Komuniti UMS (2017-2018). Pada 2009, beliau menerima Anugerah Biasiswa Komanwel untuk melanjutkan pengajian ke peringkat sarjana dalam sains atmosfera di Universiti East Anglia (UK). Beliau juga merupakan pemegang biasiswa Kerajaan Malaysia ke Lancaster University (UK) yang membolehkannya memperoleh ijazah kedoktoran pada 2009 dengan pengkhususan bidang kimia atmosfera dan perubahan iklim. Sebelum pelantikannya di UMS, beliau bertugas sebagai Pegawai Kawalan Alam Sekitar di Jabatan Alam Sekitar Persekutuan selama tujuh tahun.

Kebanyakan sumbangan penyelidikan dan penerbitan beliau adalah dalam bidang kimia atmosfera, perubahan iklim, kualiti udara, meteorologi, pemodelan pencemaran alam sekitar serta penilaian kesan alam sekitar. Beliau telah membentangkan lebih daripada 60 kertas kerja di persidangan, seminar dan bengkel antarabangsa dan nasional. Beliau telah dijemput untuk memberi syarahan tentang kerja penyelidikannya dalam beberapa syarahan pleno. Setakat ini, beliau telah menerbitkan lebih daripada 80 kertas penyelidikan dalam jurnal dan prosiding antarabangsa serta kebangsaan.

Penyelidikan semasa beliau memfokuskan kepada lima projek: a) Perubahan iklim serantau resolusi tinggi di Asia Tenggara/Malaysia; b) Kesan perubahan iklim, kelemahan, dan penyesuaian; c) Fluks gas rumah hijau merentasi kecerunan hutan tropika, yang merupakan penyelidikan kerjasama dengan Pusat Ekologi dan Hidrologi, Universiti Edinburgh dan dibiayai sepenuhnya oleh NERC, UK; d) Pelepasan halokarbon reaktif jangka pendek dari persekitaran pantai tropika, yang merupakan kerjasama penyelidikan dengan konsortium penyelidikan daripada beberapa universiti Eropah dan dibiayai sepenuhnya oleh Kesatuan Eropah dan NERC, UK; e) pertukaran troposfera-stratosfera (STE) ozon di latitud lebih tinggi (Antartika), yang merupakan penyelidikan kerjasama yang dibiayai oleh Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan (YPASM). Dalam beberapa tahun kebelakangan ini beliau telah dilantik oleh Asian Development Bank sebagai pakar perubahan iklim untuk Malaysia dalam penyiasatan kerentanan perubahan iklim dan penyesuaian di pantai timur Sabah. Beliau juga dilantik sebagai ketua projek dalam beberapa kerja perundingan – Yayasan Asia untuk mengkaji keterangkuman dasar ekonomi hijau di Sabah; WWF untuk mengkaji potensi biofuel dalam sektor agroforestry; dan lebih daripada 20 perundingan EIA berfungsi sebagai ketua projek untuk pelbagai projek. Beliau juga memainkan peranan penting dalam pembangunan Dasar Alam Sekitar Negeri Sabah khususnya kualiti udara dan perubahan iklim.

Hebat! Ayuh rakyat Malaysia, sama-sama kita doakan agar ekspedisi ini dapat dilaksanakan dengan jayanya.

**Sumber gambar artikel : https://www.thepatriots.asia/wujudkah-piramid-binaan-alien-di-antartika/

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts