UM mendahului universiti-universiti Malaysia dalam ‘QS World University Rankings’

PETALING JAYA: Universiti Malaya (UM) ialah sebuah institusi terbaik Malaysia secara keseluruhan, dan tertinggi dalam senarai Peringkat Universiti Dunia QS mengikut subjek bagi tahun 2023.

Dalam senarai tersebut, UM berjaya mendapatkan kedudukan bagi 36 subjek, termasuk 15 berada dalam kategori 100 teratas di dunia (turun dua subjek berbanding dengan 17 pada tahun lalu), dan universiti ini turut menghasilkan beberapa penyelidikan berkualiti tinggi dan merupakan universiti yang paling banyak kolaboratif bagi penyelidikan antarabangsa.

Dua subjek UM iaitu Pengurusan Perpustakaan dan Maklumat, dan Kajian Teologi, Kepastian dan Agama berjaya mendapat tempat dalam 50 teratas di dunia.

Subjek Kimia di UM pula telah menjadi subjek yang paling meningkat prestasinya di Malaysia, dengan menaiki 33 tempat dan mencapai tempat ke-104.

Dua subjek lain di universiti ini yang mencapai peningkatan prestasi terbesar ialah Perubatan, yang menaiki 16 tempat ke posisi yang ke-128, dan Bahasa Inggeris dan Kesusasteraan, menaiki lapan tempat ke posisi yang ke-52.

Naib Canselor Universiti Malaya, Prof Datuk Dr Mohd Hamdi Abd Shukor menyatakan keyakinannya bahawa universiti tersebut akan terus meningkatkan prestasinya.

Beliau berkata, pelaksanaan pelan strategik universiti akan membawa UM menjadi universiti yang mampan dan dinamik yang mampu menghasilkan pemimpin, memberikan ilmu pengetahuan, dan menyediakan penyelesaian yang akan memberi impak kepada negara.

“Saya gembira apabila komuniti UM terus menempatkan Malaysia di pentas global melalui dedikasi, komitmen, dan kerja keras dalam berkhidmat kepada negara dan memberi impak kepada dunia.”

Dalam aspek jumlah mata pelajaran yang dinilai, UM diikuti oleh Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Sains Malaysia (USM), dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), yang mana masing-masing mempunyai 24 mata pelajaran yang dinilai.

Dikeluarkan pada 6 petang Rabu (22 Mac), penilaian ini menawarkan data bebas mengenai prestasi program-program di universiti-universiti Malaysia.

Daripada 210 program, 56 meningkat, 53 menurun, dan 90 tidak berubah, manakala 11 program dinilai untuk kali pertama.

Dengan peningkatan keseluruhan sebanyak 82%, Universiti Teknologi PETRONAS (UTP) merupakan institusi yang paling banyak mencatat peningkatan di dunia. Tidak ada mata pelajaran yang dinilai menurun dalam kedudukan tahun ini, menjadikan UTP sebagai salah satu daripada hanya lapan universiti di dunia dengan 10 atau lebih subjek yang mencapai pencapaian ini.

Naib Canselor UTP, Prof Dr Mohamed Ibrahim Abdul Mutalib berkata, kedudukan tersebut mengungkapkan keberkesanan strategi komprehensif universiti untuk menjadi universiti yang mampan, dinamik, dan digital.

“Kami akan terus berusaha untuk mengungguli pencapaian akademik, penyelidikan dan pengalaman pelajar. Dalam penyelidikan dan inovasi, kami akan menyokong inisiatif transisi tenaga PETRONAS menuju sifar karbon dalam usaha kami menuju keunggulan global yang mampan,” tambah Prof Mohamed Ibrahim.

Universiti Taylor juga meningkat sebanyak 42% dalam kedudukan dan mempunyai tiga program teratas dalam kategori 100 teratas, iaitu Pengurusan Hospitaliti & Perlancongan, Seni & Reka Bentuk, dan Pengajian Perniagaan & Pengurusan. Universiti ini juga merupakan salah satu daripada 20 institusi yang paling banyak meningkat dengan 10 atau lebih mata pelajaran yang dinilai.

Naib Canselor dan Presiden Taylor’s University, Prof Michael Driscoll mengaitkan kejayaan institusi ini dengan pendekatan inovasi kurikulum dan kebolehupayaan mengadaptasi terhadap lanskap pendidikan yang berubah-ubah. Beliau berkata universiti ini sentiasa memperbaharui program-programnya untuk memastikan graduan dilengkapi dengan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk berjaya dalam industri yang dinamik dan sentiasa berubah.

Universiti UCSI pula mengekalkan status sebagai universiti teratas di Malaysia bagi muzik dan seni persembahan dengan program Performing Arts-nya yang menduduki tempat ke-21 di peringkat global. Naib Canselor UCSI, Prof Datuk Dr Siti Hamisah Tapsir berkata, kedudukan terbaru ini menunjukkan bahawa universiti ini membawa impak dalam bidang akademik dan industri.

“Menjaga trajektori bagi tahun demi tahun bukanlah perkara yang mudah dan saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua kakitangan, pelajar dan pihak berkepentingan UCSI atas usaha mereka yang berterusan.”

“Dalam keadaan banyak perkara yang mendorong, kami masih fokus untuk berkembang dan memenuhi keperluan ekonomi yang sentiasa berubah. Kami tidak mahu graduan kami hanya menyesuaikan diri dengan perubahan – kami mahu mereka memacu perubahan itu.”

“Maju ke hadapan, kami akan melakukan lebih banyak perkara dalam bidang penyelidikan, kerjasama antarabangsa, perkongsian industri dan kepimpinan pemikiran.”

Kedudukan-kedudukan ini telah dikompilasi oleh pengkaji pendidikan tinggi global QS, menyediakan analisis bandingan bebas mengenai prestasi lebih daripada 15,700 program universiti individu, yang diambil oleh pelajar di 1,594 universiti yang terdapat di 93 lokasi di seluruh dunia, meliputi 54 disiplin akademik dan lima bidang fakulti yang meliputi Sastera dan Kemanusiaan, Kejuruteraan dan Teknologi, Sains Hayat, Sains Semulajadi dan Sains Sosial.

Menurut QS, kedudukan subjek ini adalah yang terbesar dan memberikan pemahaman yang lebih mendalam tentang bagaimana kecemerlangan dan daya saing global dalam pendidikan tinggi dicapai.

Ben Sowter, Naib Presiden Kanan di QS berkata universiti Malaysia telah mengalami pertumbuhan dan kejayaan yang pesat.

“Malaysia kini menikmati skor yang lebih tinggi daripada purata dalam semua penunjuk QS kecuali Reputasi Akademik. Oleh itu, pelaburan dan penswastaan yang lebih besar diperlukan untuk menyokong peringkat pembangunan negara yang seterusnya, termasuklah pelaburan berorientasikan penyelidikan yang berterusan untuk memastikan komuniti akademik antarabangsa mengiktiraf kemajuan ini.”

Diterjemah daripada Akhbar The Star, bertajuk ‘UM leads M’sian varsities in Qs World University Rankings’, di pautan : 

https://www.thestar.com.my/news/nation/2023/03/22/um-leads-m039sian-varsities-in-qs-world-university-rankings

Sumber gambar : https://sacbu.com/news/2023-qs-world-university-rankings-top-universities

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts