Ini Penjelasan Fizik Pelanggaran Keretapi oleh Dr. Aid Fawzal

Pada 24 Mei 2021 lalu, Negara kita telah digemparkan dengan berita kemalangan yang sangat jarang berlaku, iaitu kemalangan yang melibatkan pertembungan dua LRT. Mengikut laporan-laporan yang dikeluarkan, ini merupakan kemalangan kali pertama sejak LRT ini memulakan operasinya sejak 23 tahun lalu.

Kemalangan ini melibatkan pertembungan LRT 81 dengan 213 penumpang yang bergerak dalam ‘auto mode’ dari Stesen KLCC ke Stesen Kampung Baru, dan LRT 40 tanpa penumpang yang bergerak dalam ‘manual mode’ dari Stesen Kampung Baru menuju ke Gombak untuk diselenggara. Kedua-duanya bergerak ke arah bertentangan dengan LRT 181 berkelajuan 40 km/j dan LRT 240 berkelajuan 20km/j.

Pertembungan ini berlaku dalam terowong antara Stesen KLCC dan Stesen Kampung Baru, dan telah mengakibatkan 47 penumpang cedera parah, manakala 166 penumpang lain alami cedera ringan.

Baru-baru ini, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong telah melaporkan bahawa punca insiden ini berlaku disebabkan pengabaian prosedur operasi standard (SOP) kritikal oleh pemandu tren bernombor 40 dan pengawal pusat kawalan operasi (OCC) LRT ketika mengendalikan gerabak.  Beliau memaklumkan bahawa kegagalan komunikasi antara OCC dengan pemandu tren 40 pada ketika itu sedang berada dalam pengendalian ‘time out’ dan pelepasan tren 81 mengakibatkan berlakunya pelanggaran.

Tetapi, kenapa pertembungan ini boleh berlaku? Bukan boleh ‘brake’ ke? Dan kenapa sampai bagi kesan teruk kepada penumpang-penumpang dalam? Kelajuan pun, tak delah laju mana.

Sebagai orang awam, mungkin macam-macam persoalan yang kita terfikir kan, cumanya tiada jawapan yang tepat untuk menjawabnya. Kalau adapun, semuanya hanyalah andaian dan menggunakan hujah logik.

Jadi, jom kita cuba fahami penyelesaian melalui konsep fizik dan kaedah Matematik daripada Dr. Aid Fawzal untuk dapatkan gambaran yang lebih tepat tentang realiti yang berlaku dalam kemalangan ini.

Penjelasan Fizik

Menurut Dr. Aid, LRT ini merupakan model Bombardier Innovia Metro dengan maksimum kelajuan 80 km/j.

“Tetapi, boleh jadi disebabkan reka bentuk jalan dan sifat yang berlaku di Malaysia, standardnya diubah dengan kelajuan 40 km/j bila automatik.”

Dr. Aid Fawzal

Manakala untuk LRT yang tiada penumpang berada dalam ‘manual mode’, mempunyai satu sistem yang hanya meletakkan pergerakannya dengan kelajuan 20 km/j sahaja.

 Menurut Dr. Aid, “Sebenarnya susah dia nak bertembung. Sebab train yang automatik dia ada sistem yang mana sepatutnya boleh perlahankan kenderaannya.”

Pengiraan lajak yang diambil oleh LRT 81

Daripada data yang telah dikeluarkan oleh Railvolution tentang LRT Innovia Metro, Dr. Aid menggunakannya sebagai nilai dalam pengiraan.

  • Berat sebenar gerabak = 21.5 tan, bersamaan 21,500 kg.
  • Kadar Pecutan = 1.0 m/s2
  • Kadar ‘Brake’ = 1.0 m/s2
  • Kadar ‘Brake’ Kecemasan = 2.4 m/s2

Gambar berikut menunjukkan secara jelas jalan pengiraan lengkap yang dilakukan oleh Dr. Aid Fawzal.

Secara kesimpulan, kita dapat memahami bahawa, tren yang berkelajuan 40 km/j memerlukan 4.63 saat sebelum berhenti sepenuhnya dengan mengambil jarak lajak sebanyak 25.7 m. Hal ini kerana, momentumnya yang dipengaruhi oleh berat sebanyak 21 tan memerlukan lajak yang lebih panjang dalam masa 4.63 saat untuk betul-betul berhenti.

“Cuba bayangkan 21 tan bergerak dengan kelajuan 40 km/j, kita nak suruh dia berhenti, kan susah. Motorsikal nak berhenti dalam 4 saat, lajaknya hanya pendek. Kereta nak berhenti dalam 4 saat pun, pendek sahaja lajak. Tapi, semakin besar, lori, bas, dan sampai ke tren, nak berhenti, makin jauh dia, dalam masa 4 saat nak berhenti, makin jauh dia sebenarnya, berapa lajak dia ambik. Kenapa makin jauh dia tu, sebab berat dia.”- Dr. Aid Fawzal.

“Jadi, kalau pemandu bas, pemandu lori, beragak-agak sikit. Jangan rasa macam kita bawa kereta.” – Dr. Aid Fawzal

Selain penerangan ini, Dr. Aid juga berkongsi secara terperinci realiti yang berlaku melalui graf-graf tersebut.

Untuk penerangan dengan lebih terperinci, bolehlah menonton video penerangan Dr. Aid Fawzal secara penuh di pautan berikut ya.

https://fb.watch/634gfCjv99/

Dalam sesi perbincangan ini juga, Dr. Aid telah menjawab dua soalan penting. Maka, admin olahkan jawapan yang telah disebut.

“Bila tren bertembung, kenapa tren tak kena pakai seatbelt?”

Tujuan tali pinggang diwujudkan kerana keperluan sebagai langkah keselamatan kepada kenderaan yang kerap berlakunya kesilapan. Maka, untuk tren, perjalanan hanya melibatkan satu hala dan kurang berlakunya kesilapan. Kejadian tidak diingini hanya berlaku apabila terdapat sebuah tren lagi yang melintang arus. Malah, tren sudah mempunyai ‘detection system’ yang akan mengesan benda di hadapan. Untuk isu ini, sistem ini tidak berfungsi ketika dalam mod manual. Manakala, halaju tren dengan 40 km/j dan 20 km/j tidak memerlukan kepada tli pinggang. Selain itu, fakta tren ini sebagai LRT iaitu ‘Light Transit’ yang bergerak dari satu tempat ke satu tempat dalam tempoh yang pendek memerlukan proses pertukaran keluar dan masuk penumpang. Maka, tali pinggang akan menyusahkan proses pertukaran ini berlaku dengan lancar.

“Bagaimana daya hentam tu pindah ke penumpang? Adakah badan gerabak tu, atau penumpang tu terpelanting?”

Untuk menjawab persoalan ini, kita perlu memahami konsep inersia. Secara saintifiknya, Inersia bermaksud kecenderungan suatu objek untuk mengekalkan keadaan asalnya sama ada dalam keadaan pegun atau bergerak.

Maka, pemindahan daya ini telah berlaku kerana sebelum tren ini berhenti, halaju badan penumpang telah sama dengan halaju tren iaitu 40 km/j. Maka, ketika tren dipaksa berhenti, maka badan juga perlu dipaksa berhenti, tetapi, inersia badannya menyebabkan ingin terus bergerak. Hal ini juga berkait dengan kehadiran momentum badan. Inilah yang menyebabkan penumpang terpelanting atau tercampak ketika tren berhenti.

Cadangan Solusi

Sebagai saranan solusi untuk memastikan isu ini tidak berulang, Dr. Aid Fawzal mengemukakan dua cadangan.

1. Tren LRT itu perlu ditambahkan sifat ‘autonomous’ iaitu setiap tren perlu mempunyai AI tersendiri bagi mengenal pasti halangan di hadapan.

2. Tren LRT juga sepatutnya dilengkapi dengan ‘Adaptive Braking System’ untuk mengira jarak pelanggaran dan kadar ‘Emergency Braking’ yang sesuai. Maka, halaju dapat diperlahankan tanpa membuatkan penumpang terlompat atau tercampak dengan mudah.

Semoga penerangan ini dapat membantu kita lebih memahami situasi sebenar yang berlaku. Marilah sama-sama kita doakan kesembuhan buat para penumpang yang terlibat dan mengalami kecederaan dalam kemalangan ini.

Total
178
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts