Sistem Galaxy Card Boboiboy yang Wajar Dipuji Kerana Membuang Langsung Elemen Perjudian

Tempoh hari penulis berkesempatan turun melihat Boboiboy Galaxy Card Tournament di Putrajaya. Ia adalah kali pertama penulis hadir dalam pertandingan kad sepanjang hidup, dan ia sedikit sebanyak mengimbau kenangan bermain kad Pokemon dan Yu Gi Oh sewaktu sekolah dulu.

Sesi pertarungan sedang berjalan

Sudah pasti, penulis bukan datang bukan untuk bertanding kerana ia hanya terbuka kepada kanak – kanak sahaja dan kerana sudah pasti malu besar kalau orang dewasa kalah dengan anak 10 tahun.

Terdapat sesuatu yang menarik perhatian penulis berkaitan dengan sistem permainan kad kumpul (collectible card game) hasilan syarikat tempatan ini yang wajar diketengahkan kepada masyarakat umum.

Iaitu bagaimana ia membuang langsung elemen perjudian yang selama ini menjadi identiti asas permainan kad kumpul.

Elemen Perjudian yang Semakin Membarah Dalam Industri Gaming

Sebelum kita menyentuh lebih lanjut tentang sistem kad kumpul dan kaitannya dengan perjudian, kita berkenalan dulu dengan lanskap permainan video moden yang semakin kritikal kerana hampir segenap aspek industri tersebut mula dijangkiti barah perjudian.

Industri gaming mula berubah bentuk apabila ia mengguna pakai sistem pembelian dalam permainan. Jika dahulu pengguna hanya mengeluarkan duit untuk membeli CD dan perisian permainan satu kali untuk peroleh akses kepada keseluruhan isi permainan video, kini dengan sistem transaksi mikro, pembayaran menggunakan wang sebenar boleh berlaku waima dalam permainan video itu sendiri.

Pada mulanya sistem pembelian dalam permainan ini cumalah ditawarkan kepada fail tambahan yang boleh dimuat turun untuk menambah isi kepada permainan sedia ada (Downloadable content – DLC), aksesori permainan, sistem permata untuk mempercepat proses naik level, atau sistem bayar untuk menang. Aspek – aspek pembelian ini sendiri mendatangkan banyak kritikan kerana terdapat banyak ruang eksploitasi. Namun secara umum ia masih dipandang secara ‘adil’.

Namun sistem kapitalis ini kemudian berevolusi lagi apabila syarikat – syarikat gaming gergasi mula mengimplementasikan elemen perjudian yang ketara di dalam permainan video secara berleluasa, menerusi konsep seperti ‘lootbox‘.

war world GIF
Antara contoh lootbox dalam permainan video.

Ringkasnya, lootbox adalah suatu unit dalam permainan yang perlu dibeli menggunakan duit nyata, tetapi pemain tidak mengetahui apa kandungan di dalamnya. Boleh jadi ia adalah watak istimewa, perkakasan, senjata, atau aksesori permainan. Setiap item ini dikelaskan menurut tahap rarity, semakin rare, semakin sukar ia ditemui. Maka pemain perlu membeli banyak lootbox menggunakan duit sebenar untuk meningkatkan kebarangkalian memperoleh item yang unik yang mereka kehendaki.

Nak tingkatkan kebarangkalian peroleh item rare? Beli pakej termahal dengan ‘harga promosi’.

Sama seperti perjudian, sistem loot box merangsang pemain untuk terus berminat dengan permainan tersebut dan mencetus ketagihan sama seperti perjudian. Disebabkan ia menyasarkan semua golongan pemain tanpa mengira umur termasuk kanak – kanak, maka beberapa agensi dan kerajaan telah mengusulkan agar sistem ini diharamkan.

Bagaimanapun, konsep lootbox ini sebenarnya telah berakar lebih awal daripada permainan yang lebih dikenali ramai, iaitu permainan kad kumpul.

Kad Kumpul – Beli Tanpa Tahu Kandungan Pek

Rasanya pembaca rata – rata tahu dan miliki pengalaman bermain kad kumpul yang menjadi kegilaan suatu ketika dahulu (dan sekarang, tapi dalam bentuk yang lebih moden).

Permainan kad kumpul seperti Pokemon, Digimon, Yugioh, Magic the Gathering dan lain – lain menerobos masuk ke dalam lingkungan kegemaran anak – anak sekolah. Secara dasar, permainan kad itu sendiri tidak lah bermasalah (asalkan tiada elemen tidak beretika seperti watak separa lucah, keganasan melampau), tetapi sistem ekonomi industri kad kumpul hakikatnya berunsurkan perjudian.

Kad kumpul / Collectible cards

Sewaktu membeli pek di kedai – kedai depan sekolah, pembeli tidak mengetahui kandungan pek tersebut. Kad – kad yang diperoleh menerusi pembelian pek yang buta tersebut adalah rawak. Boleh jadi ia mengandungi kad Wargreymon 5 bintang yang menjadi kegilaan kanak – kanak, boleh jadi ia mengandungi kad bertaraf rendah yang sudahpun dimiliki 5 salinan daripada pembelian – pembelian lepas.

Beli satu pek, peroleh 100 kad rawak yang ‘berbeza tahap rarity’

Untuk peroleh kebarangkalian yang lebih tinggi mendapat kad yang dikehendaki, pemain perlu membeli lebih banyak pek atau membeli pakej pek booster yang menjanjikan lebih banyak kad yang rare. Harganya sudah pasti lebih mahal berbanding pek biasa.

Bagi setiap sesi pembukaan pek, pemain (kanak – kanak) akan dirangsang dopamine untuk berasa seronok dan ketagih apabila memperoleh kad yang rare dan berasa kecewa dan ingin membeli lebih banyak pek apabila mereka tidak peroleh apa yang dikehendaki.

Ya, sistemnya sama seperti Lootbox yang kini mula dipersoal dan mendapat perhatian meluas kerana berunsurkan perjudian. Bezanya, sistem kad kumpul ini datang lebih dahulu dan kurang mendapat perhatian dari segi perbahasan etika.

Hasil daripada sistem kerawakan yang dimanipulasi ini, di samping syarikat pengeluar kad memperoleh lebih banyak keuntungan daripada pembelian berkali – kali oleh seorang pemain, ia juga menghasilkan pasaran kedua di mana pemain dan syarikat boleh menjual kad – kad tertentu yang rare dengan harga yang ditetapkan berdasarkan rarity artifisial. Pemain – pemain perlu membida harga untuk peroleh kad tersebut yang mereka tidak peroleh walaupun telah berhabis duit membeli ratusan pek rawak.

Boboiboy Galaxy Card yang Membuang Elemen Kerawakan

permainan kad Boboiboy Galaxy Card yang baharu keluaran syarikat tempatan pula unik kerana ia berjaya keluar daripada elemen perjudian yang sekian lama membarah dalam permainan kad kumpul.

Ia membuang elemen kerawakan dengan menayangkan kad yang terkandung di dalam pek.

Apabila membeli sebuah pek, pembeli boleh menyemak kad yang terkandung di dalam bungkusan tersebut di bahagian belakang pek, lantas memansuhkan elemen kerawakan dan guessing serta kejutan apabila membuka pek.

Maka untuk memperoleh kad yang dikehendaki, pengumpul cuma perlu menyelak bahagian belakang pek untuk mencari kad mana yang masih belum ada dalam koleksi. Iya, boleh jadi pek yang mengandungi kad tersebut tiada di kedai berdekatan yang dicari, maka pengumpul cuma perlu mencari di kedai atau lain atau menunggu kemas kini kedai berdekatan tersebut.

Boboiboy Galaxy Card bagaimanapun masih menggalakkan pengumpul untuk mendapatkan sebanyak mungkin kad kerana kad – kad tertentu yang diperoleh menghasilkan satu set poster. Elemen galakan itu ada, tetapi bukan bercirikan rangsangan dopamine atas kejutan dan guessing.

Kesimpulan

Penulis bukanlah ingin membuat promosi atau hard selling terhadap Boboiboy Galaxy Card, artikel ini pun bukanlah dibayar.

Namun, galakan penulis adalah bagi ibu bapa yang miliki anak – anak yang suka bermain kad kumpul, adalah untuk menukar alternatif daripada jenama luar yang mungkin menerapkan elemen perjudian, kepada jenama tempatan yang lebih beretika.

Total
131
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts