KETEPATAN MATEMATIK RASULULLAH DALAM PERANG BADAR

Menurut Sun Tzu dalam karyanya, The Art of War, salah satu faktor utama untuk memenangi sesebuah peperangan adalah dengan mengetahui kekuatan diri sendiri dan kekuatan lawan. Perkara ini turut dibuktikan oleh Rasulullah S.A.W dalam peperangan Badar.

Secara amnya, kita mengetahui bahawa faktor utama kemenangan umat Islam dalam peperangan Badar adalah disebabkan oleh bantuan Allah s.w.t.. Tetapi, usaha dan strategi umat Islam ketika itu juga antara faktor kemenangan dalam peperangan ini.  

Eh jap. Perang Badar yang mana ek?

Jom kita ingat semula secara ringkas kisah perang Badar Kubra yang dianggap sebagai satu peperangan yang agung dalam sejarah Islam. Sebab utama berlakunya peperangan ini kerana umat Islam ingin menawan kafilah perniagaan Quraisy yang tiba dari Syam di bawah kelolaan Abu Sufyan. Hal ini bagi merampas apa yang dibawa bagi menggantikan sebahagian harta umat Islam yang ditinggalkan di Kota Makkah sebelum itu. Peperangan ini terkandung kisah mukjizat yang mengkagumkan kerana pertolongan Allah dihantar bersama 1000 Malaikat (boleh rujuk Surah al-Anfal ayat 9 dan ayat 10), untuk memberi ketenangan ke dalam hati umat Islam supaya semangat berjihad di jalan Allah terus berkobar-kobar biarpun dari aspek kuantiti tentera dan persiapan peralatan tentera muslimin sudah kalah pada awalnya.

Sebelum bantuan ini datang, pelbagai strategi telah dibina oleh Baginda Rasulullah S.A.W.. Dan yang nak difokuskan dalam penulisan ini adalah bagaimana konsep Matematik telah diaplikasikan oleh Baginda S.A.W dalam memperkukuhkan lagi strategi peperangan ketika itu.

Berbalik kepada teori peperangan Sun Tzu seperti yang sudah dinyatakan di atas, di sinilah kebijaksanaan Baginda Rasulullah S.A.W mengaplikasikan konsep matematik bagi merisik kekuatan tentera Musyrikin.

KONSEP PERTAMA

Inilah Kisah Kepahlawanan Menjelang Perang Khandaq - Inilahkoran.com

Dalam kitab Al Sirah al Nabawiyah yang dikarang oleh Ibnu Hisyam, beliau menceritakan bahawa sebelum berlakunya kemuncak peperangan Badar, Rasulullah S.A.W telah mengutus Zubair bin Awwam dan Sa’ad bin Abi Waqqash untuk mengintip musyrikin Quraisy. Ketika menjalankan misi itu, mereka telah berjaya menangkap dua orang daripada pasukan Quraisy, lalu di bawa ke markas tentera Islam.

Rasulullah S.A.W terus meminta kedua-duanya menceritakan perihal tentera musyrikin. Lalu, mereka memberitahu keberadaan tentera musyrikin di balik bukit pasir yang dilihat di pinggiran paling jauh.

Kemudian, Baginda S.A.W bertanyakan mengenai jumlah tentera musyrikin dan kekuatan mereka. Namun, tidak dijawab dengan tepat oleh kedua-duanya. Maka, Rasulullah mencari satu kaedah bagi mendapatkan anggaran yang tepat tentang jumlah bilangan tentera musyrikin.

Lalu, Baginda S.A.W bertanyakan mengenai jumlah ekor unta yang disembelih setiap hari. Maka, djawab oleh kedua-duanya, “Kadang-kadang sehari sembilan ekor, kadang-kadang sepuluh ekor.”

Dari jawapan tersebut, Rasulullah S.A.W terus menganggarkan bahawa anggaran tentera musyrikin adalah antara 900 hingga 1000 orang.

Kenapa sebegitu ya?

Secara logiknya, seekor unta dianggarkan boleh dimakan oleh seratus orang. Jadi, bagi menyelesaikan permasalahan di atas :-

1 unta : 100 orang ;

9 unta : 900 orang & 10 unta : 1000 orang

Maka, anggaran yang terhasil adalah 900 ke 1000 orang tentera. Dan ternyata anggaran itu adalah tepat!

KONSEP KEDUA

Soalan ketiga yang ditanya oleh Baginda S.A.W kepada kedua-dua musyrikin Quraisy yang ditangkap adalah berkenaan siapa tokoh musyrikin yang bersama mereka. Lalu, dijawab kedua-duanya semua nama tokoh mereka.

Bagi kita, mungkin itu hanya sekadar nama. Tetapi, tidak pada Baginda S.A.W. Itu merupakan maklumat penting untuk Baginda mengira dengan tepat tentang kekuatan tentera Islam. Baginda perlu membuat perbandingan kekuatan bagi memutuskan siapa dalam kalangan tentera Islam yang mampu menandingi pihak musuh apabila bermulanya perlawanan satu lawan satu.

Maka, apabila bermulanya peperangan, di saat perlawanan satu lawan satu, majulah tiga orang ahli perang tentera Quraisy. Mereka ialah Utbah bin Rabi’ah, Syaibah bin Rabi’ah dan Al-Walid bin Utbah. Manakala, di pihak tentera Islam, pada mulanya akan dikeluarkan pemuda Ansar. Tetapi, tidak dipersetujui oleh tentera musyrikin kerana dianggap tidak sekufu. Lalu, daripada perkiraan matematik Baginda Rasulullah S.A.W, dikirimlah Ubaidah, Hamzah dan Ali  bagi mewakili tentera Islam. Dan ternyata perkiraan Rasulullah S.A.W itu benar apabila ketiga-tiga sahabat telah memenangi pertarungan itu.

Jadi di mana terletaknya konsep matematik tu?

Konsep tersebut terletak pada hitungan Rasulullah S.A.W mengenai ketangkasan para sahabat bermain pedang, kelincahan dalam pergerakan, dan kekuatan menghunus pedang. Dan daripada hitungan ini, Baginda S.A.W menisbahkan kepada kekuatan tokoh tentera musyrikin berdasarkan nama yang telah disebut tadi. Saat tiga orang tentera musyrikin mara ke pertarungan, Baginda S.A.W telah memutuskan dengan tepat, siapa yang akan mewakili tentera Islam berdasarkan anggaran awal yang telah dibuat.

Sirah ini telah memperlihatkan kepada kita betapa bergunanya konsep matematik bagi memenangkan tentera Islam dalam peperangan yang begitu penting sekali dalam sejarah peradaban Islam. Tanpa diketepikan faktor utama kemenangan adalah daripada Allah S.W.T.. Dan sesungguhnya, ilmu ini juga antara bentuk bantuan Allah melalui kecerdikan Baginda Rasulullah S.A.W untuk mencapai kemenangan ini.

Tapi, apa fungsi kita tahu kisah ini?

Fungsi utama kita perlu tahu kisah ini supaya kita sedar, kita sedang berperang dengan benda yang salah.

Berperang dengan apa?

Berperang dengan matematik lah. Hakikatnya, matematik ni perlu dibuat kawan dan bukannya lawan.

Fungsi utamanya adalah supaya kita tahu bahawa hakikatnya ilmu matematik ini sangat diperlukan dalam kehidupan dan telah digunakan awal lagi ketika zaman para Nabi. Dan mungkin ketika itu tiada istilah jelas mengenai nama ilmu tersebut, tetapi, telah lahir secara tidak langsung dalam pemikiran manusia yang waras.

Tapi, masalahnya, bukan kita guna semua yang belajar kat sekolah dengan universiti pun. Certain je yang guna.

Haa. Untuk penerangan ni, korang boleh toleh balik ke artikel ni ek :

Nak tinggal korang dengan satu kata-kata Archimedes :

“Mathematics reveals its secrets only to those who approach it with pure love, for its own beauty.”

RUJUKAN / BACAAN LANJUT :

  1. Tuhan Pasti Ahli Matematika, Hadi Susanto.
  2. Fiqh Al-Sirah 2, Muhammad Sa’id Ramadhan al-Buti.
  3. Belajar Dari Kisah Perang Badar Menurut Sirah Ibnu Hisyam Dan Al-Thabari, Ahmad Bastari di pautan file:///C:/Users/User/Downloads/1572-3092-1-SM.pdf
  4. Sejarah Umat Islam, Hamka.
  5. Sirah Perang Badar, di pautan http://gerakanpenamalaysia.blogspot.com/2019/05/sirah-perang-badar.html
Total
391
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts