Robot Ular – Teknologi Baharu Malaysia Bakal Dikomersialkan!

Projek penciptaan robot ular yang telah bermula pada tahun 2010, dilaporkan bahawa robot itu kini sudah berjaya di peringkat skala makmal. Robot ini dikatakan bakal menjadi produk tempatan pertama robot ular untuk dikomersialkan.

Sumber : Bernama
https://www.bernama.com/bm/am/news.php?id=2072656

Empat orang pensyarah daripada Jabatan Kejuruteraan Mekatronik Kuliyyah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) telah terlibat dalam projek ini, iaitu Prof. Dr. Amin Akramin Shafie, Prof. Dr.Raisuddin Khan, Dr. Abd Halim Embong dan Prof.Madya Dr. Siti Fauziah Toha @ Tohara.

Tujuan robot ini dicipta adalah untuk digunakan di ruang sempit yang sukar ditembus. Secara aplikasinya, robot ini adalah sangat sesuai digunakan sekiranya berlaku kejadian gempa yang mengakibatkan keruntuhan. Selain itu, robot ini dapat melihat keadaan kawasan bencana dan mengukur kedalaman tanah kerana kawasan itu menjadi bahaya kepada manusia, serta hidupan liar, termasuklah berfungsi di tempat bahaya lain melibatkan radioaktif.

Memetik laporan Bernama, Prof. Dr. Amin Akramin Shafie menyatakan bahawa fungsi penggunaan robot ini bergantung kepada keperluan.

“Robot ular ini akan digunakan bergantung kepada keperluan. Kelebihan robot ini adalah kebolehan dalam membawa muatan mengikut keperluan berdasarkan reka bentuk modular, sama ada boleh bawa kamera, sensor untuk radar, tengok suhu dan melihat perbezaan tahap radioaktif, selain kepalanya boleh berputar.” – Prof. Dr. Amin Akramin Shafie

Bukan itu sahaja, robot ini boleh diubah suai mengikut keperluan penggunanya seperti tujuan kesihatan, robot yang menggunakan material dan saiz bersesuaian akan dimasukkan ke dalam badan manusia.

Prof. Dr. Amin Akramin memaklumkan bahawa projek yang asalnya daripada Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) ini sangat memerlukan rakan komersial untuk mereka mengorak langkah seterusnya. Sambungnya lagi, tidak banyak maklumat yang dapat didedahkan buat masa ini, tetapi penggunaan komersial pertama produk ini dijangka pada penghujung tahun ini.

Sumber : Bernama.

Total
1
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts