Penggunaan teknologi ChatGPT dalam pendidikan, kawan atau lawan?

Baru-baru ini StackOverflow mengharamkan ChatGPT kerana robot AI dianggap berisiko untuk memberi jawapan salah, yang mana purata jawapan betul terlalu rendah dan berbahaya apabila pengguna ingin mendapatkan maklumat sahih. Kesannya, maklumat palsu akan tersebar dengan meluas jika penggunaan ChatGPT ini tidak dikawal dengan sebaiknya. Selain itu, data latihan terkini yang digunakan dalam perisian tersebut pada September 2021 dan pelbagai informasi baharu telah dikemaskini dan berubah. Ini bermakna data latihan yang digunakan agak lama bagi dunia teknologi yang bergerak pantas. Antara perkara yang paling bahaya zaman kini, penulisan kod malware juga senang dijana melalui perisian ini untuk digunakan sebagai bahan penipuan yang berkemungkinan akan menjadi senjata siber terbesar dunia.

Secara ringkasnya, ChatGPT ialah satu program komputer yang direka untuk berbual dengan manusia, persis kita berbual dengan seseorang. Program ini beroperasi dengan cara melihat set data besar perbualan yang pernah dimiliki orang dan menggunakan maklumat tersebut untuk menjana respons yang sesuai dan berkaitan dengan perbualan. Sebagai contoh, jika anda bertanya soalan chatGPT, ia akan melihat perkataan yang anda gunakan dan cuba memahami apa yang anda tanya. Ia kemudian akan menggunakan maklumat tersebut untuk menjana respons yang sesuai dan masuk akal dalam konteks perbualan. Oleh itu, lebih banyak maklumat yang anda berikan, lebih baik respons AI. ChatGPT boleh ‘belajar’ daripada apa yang anda masukkan, serta daripada pernyataan kelayakan dan soalan susulan.

Di sebalik membantu individu mendapatkan maklumat dan mengumpul data dalam masa yang singkat, ChatGPT tidak terkecuali dengan kesan negatif yang akan ditinggalkan dalam dunia akademia. Sejak pelancarannya pada November 2022, berjuta pelanggan mula memberikan sokongan terhadap perisian yang dibangunkan oleh OpenAI ini membantu menjawab sebarang pertanyaan dan boleh digunakan dalam pelbagai bahasa. Namun kesan penggunaan dalam bidang akademia hangat dibahaskan. Jabatan Pelajaran New York baru-baru ini telah menyekat penggunaan ChatGPT untuk mengelakkan plagiat dalam tugasan pelajar. Perkara ini dikhuatiri akan menjejaskan tahap kemahiran berfikir dan menyelesaikan masalah dalam kalangan pelajar di samping mengehadkan idea asli daripada pelajar pada masa hadapan.

Risiko penipuan dalam kalangan pelajar juga akan semakin meningkat jika penggunaan ChatGPT tidak dikawal dalam bidang akademik. Sama ada ChatGPT bakal menjadi pengganti pangkalan data terbesar dunia, Google mahupun pendidik, tidak dinafikan teknologi seumpama ini bakal menjadi kegunaan utama dalam pelbagai bidang pada masa hadapan. Sebaiknya penggunaan perisian ini secara tambahan perlu digalakkan namun penggunaannya dalam proses pengajaran dan pembelajaran perlu diperhalusi sebelum kaedah pendidikan tradisional digantikan dengan teknologi AI pada masa hadapan.

Terdapat peningkatan bilangan aplikasi pendidikan berasaskan AI yang tersedia secara komersial. Contohnya, PhotoMath ialah matematik berasaskan AI untuk pembelajaran Matematik dan AIDA ialah aplikasi pembelajaran kalkulus dipacu AI. Blue Canoe ialah aplikasi untuk pelajar mempelajari kemahiran bahasa Inggeris pertuturan, manakala Amira direka untuk mempercepatkan pemahaman bacaan. Selain itu, aplikasi Quizlet yang popular menggunakan pembelajaran mesin untuk membantu pelajar mempelajari set pembelajaran.

Digunakan dengan cara yang betul, ChatGPT boleh menjadi rakan kepada bilik darjah dan alat yang menakjubkan untuk pelajar, bukan sesuatu yang perlu ditakuti.

Kita bertanyakan bagaimana ChatGPT boleh membantu dalam pendidikan?

Persoalan di hadapan kita ialah bagaimana kita boleh menggunakan ChatGPT secara produktif untuk membantu pelajar kita meningkatkan pengetahuan? Seorang penulis, seorang guru dan seorang pensyarah semuanya mencadangkan analogi daripada kalkulator dan matematik kepada ChatGPT dan penulisan.

Sama seperti kalkulator menjadi alat penting untuk pelajar dalam kelas matematik, ChatGPT berpotensi menjadi alat penting untuk penulis yang ingin mengasah kemahiran berfikir kritis mereka bersama-sama dengan kemahiran komunikasi mereka. Para pendidik bertindak balas dengan pendekatan yang berharga. Pelajar boleh memberi respons awal kepada komen pensyarah kemudian pertimbangkan cara untuk memperbaikinya melalui semakan. Guru-guru lain yang dipetik dalam laporan baru-baru ini mengenai ChatGPT untuk Ed Week menyokong pendekatan yang sama dan menggunakan program untuk memberi tumpuan kepada proses penulisan. Dalam pendidikan tinggi, kita secara terbuka boleh membenarkan pelajar menggunakan ChatGPT untuk tugasan kelas mereka, dan juga menggunakan bot dalam kelas untuk menjana draf pertama. Pelajar kemudiannya boleh belajar bagaimana untuk melepasi draf pertama untuk membuat esei mereka lebih baik. Selain itu, ChatGPT juga dapat membantu guru dalam merencanakan dan mengajar pelajaran dengan menyediakan sumber daya pendidikan yang berstruktur dan dikuras dengan baik. ChatGPT dapat menjadi alat yang berguna untuk mengurangi beban kerja guru dan memberikan dukungan dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

Seperti yang dikatakan oleh Adam Stevens, ChatGPT hanya menjadi ancaman jika sistem pendidikan kita terus “mengejar mata rubrik dan bukan pengetahuan.” Kita harus mengajar untuk menggunakan ChatGPT dengan cara yang betul. Seperti yang telah dinyatakan oleh Lawrence F. Katz dari Harvard University, teknologi dan pendidikan terlibat dalam perlumbaan yang berterusan. Robot dan automasi, sebenarnya, menggantikan berjuta-juta ahli pekerja industri. Pengkomputeran menghapuskan sebahagian besar pekerjaan pengurusan kelas pertengahan. Ancaman sekarang adalah kepada pekerja berpengetahuan yang ramai menganggap mereka kebal terhadap perubahan teknologi. Jika kita gagal menanamkan dalam diri pelajar kita kemahiran dan kepakaran lanjutan yang mereka perlukan dalam landskap persaingan yang pesat berubah hari ini, mereka juga akan kalah dalam persaingan yang tidak berkesudahan antara inovasi teknologi dan pendidikan.

Oleh karena itu, penting untuk memperhatikan cara penggunaan teknologi chatbot seperti ChatGPT dalam pendidikan di Malaysia. Teknologi chatbot harus digunakan dengan bijak dan disertai dengan upaya untuk mempromosikan interaksi sosial dan pengembangan keterampilan kritis dan analitis. Jika digunakan dengan tepat, ChatGPT dapat menjadi kawan dan sekutu yang berharga bagi pendidikan di Malaysia. Penting juga untuk mempertimbangkan implikasi positif dan negatif daripada penggunaan ChatGPT dalam pendidikan di Malaysia.

PENULIS

Mugshot_Dr
Ts Inv. Dr Shelena A/P Soosay Nathan
Pensyarah Kanan
Jabatan Teknologi Maklumat
Pusat Pengajian Diploma
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)
Mugshot_Dr
Ts. Dr. Mazidah Mat Rejab
Pensyarah Kanan
Jabatan Kejuruteraan Perisian
Fakulti Komputer dan Teknologi Maklumat
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)

KREDIT : https://news.uthm.edu.my/ms/2023/03/penggunaan-teknologi-chatgpt-dalam-pendidikan-kawan-atau-lawan/

SUMBER GAMBAR ARTIKEL : https://www.statenavi.com/

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts