Apa Terjadi Jika Kita Mati di Angkasa?

Kita sedia tahu bahawa alam semesta adalah sangat luas. Pada malam hari, kita dapat lihat kegelapan malam yang dipenuhi oleh cahaya bintang-bintang di angkasa. Ada bintang-bintang ini yang berada pada jarak ratusan tahun cahaya dan ada juga yang berada pada jutaan tahun cahaya. Luas alam semesta ini.

Keluasan ini menyebabkan kita menjadi ingin tahu akan apa yang ada di langit itu. Maka banyaklah program penjelajahan angkasa untuk mengkaji tentang segala khazanah di angkasa. Antara program yang dijalankan ialah Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (International Space Station) dan program koloni planet Marikh. Setakat artikel ini ditulis, 12 angkasawan telah mendarat di Bulan, dan beratus-ratus angkasawan telah pergi ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa. Kesemuanya selamat mendarat di Bumi.

Timbul persoalan dalam diri kita, bagaimana jika angkasawan mati di angkasa? Apa yang akan berlaku kepada mayat mereka? Persoalan ini akan kita bincangkan dalam artikel ini.

Apa beza keadaan di angkasa dan di Bumi?

Sebelum itu, mari kita terokai dulu perbezaan antara angkasa dan muka bumi kita.

Tarikan Graviti

Angkasa ini cukup berbeza dengan Bumi. Di ruang angkasa, tarikan graviti adalah sangat kecil dibandingkan dengan keadaan di Bumi. Graviti datang daripada jisim yang ada. Bumi mempunyai jisim yang besar, maka tarikan gravitinya sangat kuat berbanding dengan kawasan di angkasa yang jauh daripada sebarang jisim seperti bintang dan planet.

Atmosfera

Kemudian, di Bumi ini dilitupi oleh atmosfera yang terdiri daripada 78 peratus nitrogen, 21 peratus oksigen dan baki gas-gas lain. Gas-gas ini diperlukan oleh manusia untuk bernafas dengan sempurna. Berbeza dengan alam semesta yang hampir vakum iaitu hampir tiada gas di dalamnya. Namun di sesetengah kawasan di alam semesta, terdapat debuan gas yang biasanya terdiri daripada gas hidrogen dan oksigen.

Suhu

Suhu juga berbeza. Suhu di permukaan Bumi adalah sekitar 15 darjah Celcius. Di kawasan berdekatan khatulistiwa, suhunya lebih tinggi iaitu sekitar 25 darjah Celcius. Ada juga kawasan di Bumi dengan suhu melebihi 35 darjah Celcius dan adaa yang di bawah takat beku. Suhu di Bumi ini sesuai untuk kehidupan manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan. Di angkasa pula, suhunya jauh berbeza. Suhu purata angkasa adalah sekitar 3 Kelvin, iaitu -270 darjah Celcius! Suhu ini sangat-sangat rendah dibandingkan dengan Bumi.

Tekanan

Oleh sebab Bumi kita ini mempunyai atmosfera, maka ia juga mempunyai tekanan yang dihasilkan oleh atmosfera ini. Secara purata, atmosfera Bumi adalah sekitar 101 kilo Pascal. Tekanan ini cukup untuk kewujudan air dalam bentuk cecair pada suhu purata Bumi. Di angkasa pula, disebabkan ia adalah ruang hampir vakuum, maka tekanannya sangatlah rendah dibandingkan dengan tekanan di Bumi.

Sinaran berbahaya

Di Bumi, kita ada lapisan-lapisan atmosfera yang melitupinya. Atmosfera ini bukan sahaja memberikan udara, oksigen dan tekanan untuk kita hidup, ia juga menjadi pelindung daripada sinaran-sinaran berbahaya seperti sinaran ultraungu daripada Matahari, sinar-X, sinar gama dan sinar kosmik daripada angkasa. Di angkasa, sinar-sinar berbahaya ini dapat bergerak bebas tanpa sebarang halangan.

Apakah perlindungan yang ada bagi angkasawan?

Jadi kita sudah lihat perbezaan antara keadaan di angkasa lepas dan keadaan di Bumi. Seterusnya kita ingin tahu pula apa yang akan terjadi jika kita berada di angkasa lepas?

Perlindungan Sut Angkasawan

Semua angkasawan yang berlepas ke angkasa, akan dilengkapi dengan sut angkasawan. Sut-sut ini ada berbagai jenis tetapi kesemuanya mempunyai tujuan yang sama iaitu untuk menyediakan perlindungan buat angkasawan-angkasawan daripada bahaya angkasa lepas. Sut-sut ini bukan hanya dilengkapi dengan tangki oksigen, ia juga mempunyai tekanan yang sesuai dengan manusia dan juga lapisan-lapisan sut ini melindungi angkasawan daripada sinaran berbahaya di angkasa.

Perlindungan stesen angkasa

Sut angkasawan membolehkan angkasawan bergerak bebas di angkasaraya. Namun bekalan oksigen yang ada di dalam sut ini adalah terhad. Oleh itu, biasanya angkasawan akan berada di dalam stesen angkasa yang dilengkapi dengan segala jenis perlindungan. Stesen angkasa ini mempunyai semua perlindungan yang ada pada sut angkasawan, dan dilengkapi juga dengan tandas, makanan dan minuman. Oleh itu, biasanya angkasawan akan berada di dalam stesen ini sepanjang keberadaan mereka di angkasa.

Apa yang akan berlaku kepada badan kita di angkasa jika tiada perlindungan langsung?

Kita berbalik semula kepada persoalan asal. Cuma sebelum itu, kita lihat dahulu apa yang akan berlaku jika kita masih hidup, tetapi berada di angkasa dalam keadaan tanpa sebarang perlindungan.

Sinaran Berbahaya menghancurkan DNA

Tanpa apa-apa sut yang melindungi badan kita, kita akan terdedah kepada sinaran-sinaran berbahaya seperti sinaran kosmik dan sinar gama. Sinaran berbahaya ini akan merosakkan DNA-DNA dan membakar sel-sel badan jika terdedah kepada kuantiti yang banyak seperti dedahan terus Matahari.

Suhu badan akan menurun

Kemudian, suhu yang sangat rendah (-270 darjah Celcius) akan menurunkan suhu badan kita perlahan-lahan. Namun, suhu yang sejuk ini bukan musuh utama kita.

Tiada oksigen untuk organ berfungsi

Kebanyakan organ dalaman kita berfungsi apabila cukup bekalan oksigen dalam darah kita. Oksigen-oksigen ini diperoleh melalui pernafasan kita. Tanpa udara dan oksigen untuk bernafas, kita akan kehilangan bekalan oksigen untuk organ-organ dalaman kita berfungsi. Kita mampu sedar sekitar 15 saat selepas ketiadaan oksigen dan seterusnya akan pengsan (blackout). Beberapa minit kemudian, semua organ dalaman akan mati, dan kita juga akan mati.

Tekanan rendah merosakkan paru-paru

Tekanan yang rendah di angkasa, akan menyebabkan gas-gas dalam paru-paru kita mengembang. Jika kita menahan nafas di angkasa, gas-gas ini akan mengembang dan boleh merosakkan paru-paru kita. Paru-paru kita boleh meletup jika gas-gas ini tidak dibebaskan ke luar. Jadi, sebaiknya kita kosongkan paru-paru kita secepat mungkin

Air dalam badan akan menyejat

Di bumi, air dapat wujud dalam bentuk cecair kerana tekanan yang tinggi oleh atmosfera. Apabila tiada tekanan yang mencukupi di angkasa, air akan mula menyejat dalam badan kita. Ini akan menyebabkan kulit-kulit kita membengkak. Namun kulit kita cukup kuat untuk mengelakkan daripada meletup. Jika kita sempat masuk semula ke tempat yang mempunyai tekanan yang mencukupi, kita akan beransur pulih seperti sediakala.

Apa yang akan berlaku kepada mayat di angkasa?

Kita sudah lihat jika kita terlepas ke angkasa, kita akan mempunyai beberapa saat untuk menyelamatkan diri. Bagaimana pula jika seseorang angkasawan mati di angkasa? Apa yang akan berlaku kepada jasad angkasawan tersebut?

Sebenarnya, tidak banyak perubahan yang akan berlaku. Di Bumi, bakteria-bakteria dalam badan kita akan makan sel-sel badan kita yang telah mati. Bakteria-bakteria dalam tanah juga akan menghancurkan badan kita. Namun di angkasa, bakteria-bakteria ini tidak dapat hidup kerana keadaan yang kurang sesuai. Mereka juga akan mati seperti kita. Jadi, di angkasa, proses pereputan itu tidak berlaku dengan cepat seperti di Bumi. Malah, kita akan seolah-olah di’mumia’kan jika mayat kita berada di angkasa. Badan kita tidak berubah. Barangkali, alien yang akan menjumpai jasad kita suatu hari nanti atau mungkin juga generasi manusia akan datang nanti, berjaya memperoleh mayat kita dan memberikan pengebumian yang sempurna.

Total
39
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts