Kajian Ini Menunjukkan Ozon Di Atmosfera Telah Memanaskan Planet Lebih Daripada Yang Kita Sedar

Satu kajian terbaru telah mendedahkan bahawa perubahan paras ozon di lapisan atas dan bawah atmosfera bertanggungjawab untuk hampir satu pertiga daripada pemanasan yang dilihat di perairan lautan yang bersempadan dengan Antartika pada separuh kedua abad ke-20.

Pemanasan yang mendalam dan pantas di Lautan Selatan menjejaskan peranannya sebagai salah satu kawasan utama untuk menyerap haba yang berlebihan semasa planet menjadi panas.

Sebahagian besar pemanasan ini adalah hasil daripada peningkatan ozon di lapisan bawah atmosfera. Ozon, yang merupakan salah satu komponen utama asap, sudah berbahaya sebagai bahan pencemar, tetapi kajian menunjukkan ozon juga mungkin memainkan peranan penting dalam memacu perubahan iklim pada tahun-tahun akan datang.

Dr. Michaela Hegglin, seorang Profesor Madya dalam kimia atmosfera dan juga merupakan salah seorang penulis kajian berkata : “Ozon yang berhampiran dengan permukaan Bumi adalah berbahaya kepada manusia dan alam sekitar, tetapi kajian ini mendedahkan bahawa ozon juga mempunyai kesan besar terhadap keupayaan lautan untuk menyerap lebihan haba daripada atmosfera.

“Penemuan ini adalah sebagai pembuka mata dalam memahami kepentingan mengawal pencemaran udara untuk mengelakkan peningkatan paras ozon dan suhu global terus meningkat.”

Penyelidikan baharu oleh pasukan saintis antarabangsa, dan diketuai oleh University of California Riverside, diterbitkan dalam Nature Climate Change.

Pasukan itu menggunakan model untuk mensimulasikan perubahan dalam paras ozon di atmosfera atas dan bawah antara tahun 1955 dan 2000, untuk mengasingkan mereka daripada pengaruh-pengaruh lain dan meningkatkan pemahaman mereka yang lemah pada masa ini tentang kesannya terhadap penyerapan haba Lautan Selatan.

Simulasi ini menunjukkan bahawa penurunan ozon di atmosfera atas dan peningkatan di atmosfera bawah yang berlaku, kedua-duanya menyumbang kepada pemanasan yang dilihat di 2km atas perairan lautan pada latitud tinggi dengan peningkatan gas rumah hijau keseluruhan.

Mereka mendedahkan bahawa peningkatan ozon di atmosfera yang lebih rendah menyebabkan 60% daripada keseluruhan pemanasan yang disebabkan oleh ozon yang dilihat di Lautan Selatan sepanjang tempoh yang dikaji – jauh lebih daripada yang difikirkan sebelum ini. Hal ini adalah mengejutkan kerana peningkatan ozon troposfera yang utamanya dianggap sebagai iklim memaksa di hemisfera Utara kerana di situlah pencemaran utama berlaku.

Pada tahun 1980-an, ozon telah menjadi topik utama apabila sebuah lubang ditemui pada lapisan ozon tinggi di atmosfera di Kutub Selatan, disebabkan kerosakan yang berpunca daripada klorofluorokarbon (CFC),  iaitu gas yang digunakan dalam industri dan produk pengguna.

Lapisan ozon adalah penting kerana fungsinya menapis sinaran ultraungu berbahaya daripada sampai ke permukaan bumi. Penemuan ini membawa kepada Protokol Montreal, perjanjian antarabangsa untuk menghentikan pengeluaran CFC.

Dr Hegglin berkata: “Kami telah lama mengetahui bahawa penipisan ozon yang tinggi di atmosfera telah menjejaskan iklim permukaan di Hemisfera Selatan. Penyelidikan kami telah menunjukkan bahawa ozon meningkat di atmosfera yang lebih rendah disebabkan oleh pencemaran udara, yang berlaku terutamanya di Hemisfera Utara dan ‘kebocoran’ ke Hemisfera Selatan, yang merupakan satu masalah yang serius juga.

“Ada harapan untuk mencari penyelesaian, dan kejayaan Protokol Montreal mengurangkan penggunaan CFC menunjukkan bahawa tindakan antarabangsa adalah mungkin untuk mengelakkan kerosakan pada planet ini.”

Ozon tercipta di atmosfera atas melalui interaksi antara molekul oksigen dan sinaran UV daripada matahari. Di atmosfera yang lebih rendah, ozon terbentuk akibat tindak balas kimia antara bahan pencemar seperti asap ekzos kenderaan dan pelepasan lain.

Perubahan kepekatan ozon di atmosfera menjejaskan angin barat di Hemisfera Selatan serta menyebabkan paras garam dan suhu yang berbeza hampir dengan permukaan di Lautan Selatan. Kedua-duanya mempengaruhi arus laut dengan cara yang berbeza, sekali gus menjejaskan penyerapan haba lautan.

Sumber :

Artikel diterjemahkan daripada ScienceDaily, “Ozone may be heating the planet more than we realize”, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220331121243.htm

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts