KERETA JALAN GUNA AIR, BETUL KE BOLEH?!

Apa itu kereta ‘jalan guna air’?

Sesiapa yang waras akalnya mestilah nakkan penjimatan. Dan kalaulah enjin kenderaan boleh guna air mestilah jimat kan? Air ni merata-rata kita boleh jumpa. Murah pula tu. Tak macam minyak (fuel), prosesnya rumit dan kosnya mahal.

Tapi kenapa sampai hari ni, tak ada lagi kereta yang ‘jalan guna air’ eh? Padahal kajian berkenaan kereta ‘jalan guna air’ ni telah dijalankan berabad lamanya.

Charles Garrett dah patentkan sejak 1932 dengan nama “Electrolytic carburettor” (US2006676A). Peminat tegar teori konspirasi pula akan suka dengan kisah Stanley Meyer yang dakwa telah mencipta “fuel-cell” pertama yang menggunakan air pada 1980-an.

Electrolytic carburetor ciptaan Charles Garrett 1932.

Sebelum kita teruskan, saya nak pembaca faham bahawa kereta ‘jalan guna air’ BUKAN…

• Bukan kereta dengan enjin hidrogen (macam Toyota Mirai atau Honda FCX Clarity). Enjin hidrogen ni BMW dah pasarkan sejak 2005 lagi.

BMW dah lama buat kereta hydrogen. Patent BMW ni la yang syarikat Jepun beli untuk bangunkan seterusnya.
Sumber : T. Wallner et al., “Fuel economy and emissions evaluation of BMW Hydrogen 7 Mono-Fuel demonstration vehicles”, International Journal of Hydrogen Energy, vol. 33, no. 24, pp. 7607-7618, 2008.

• Juga BUKAN teknologi semburan air dalam kebuk pembakaran. Kereta perlumbaan saya sendiri kami guna semburan water-methanol untuk tingkatkan prestasi.

Tetapi kereta ‘jalan guna air’ ialah kereta yang gunakan air sebagai bahan bakar utama, atau bahan tambahan (additive) dalam bentuk oxihidrogen; HHO.

Bagaimana air boleh jadi bahan bakar?

Molekul air terdiri daripada gabungan hidrogen dan oksigen; H2O. Hidrogen pada zahirnya mudah terbakar dengan membentuk letupan. Manakala oksigen juga bahan mudah terbakar apabila dalam kepekatan yang tinggi. Dalam kepekatan rendah, oksigen adalah bahan wajib dalam penghasilan api juga letupan.

Segi tiga api & segi lima letupan (fire triangle & explosion pentagon)
Sumber : https://ameml.co.uk/dust-explosions/

Disebabkan asas atomnya mudah terbakar, molekul air (H2O) ni perlu dipisahkan, barulah ia dapat digunakan sebagai minyak (fuel). Caranya adalah dengan proses elektrolisis.

Dengan elektrolisis, air akan menjadi gas HHO (Oxihidrogen):

2 H2O -> 2 H2 + O2

Uniknya, apabila HHO terbakar, ia akan kembali menjadi air (H2O):

2 H2 + O2 -> 2 H2O

Kerana teori inilah, ramai merasakan alangkah indahnya kalau kita boleh gunakan bahan HHO ini sebagai bahan bakar enjin kenderaan. Asalnya air, dipecahkan jadi HHO. Bila bakar jadi air balik. Wah, indahnya dunia!!

Teori dah cantik, tapi kenapa tak ‘proven’?

1. Dari sudut pandang kimia, air (H2O) adalah stabil. Nak pecahkan molekul yang stabil seperti air perlukan tenaga yang banyak. Sebelum ni kita dah sebut, untuk pecahkan molekul air kita gunakan proses elektrolisis. Jadi tenaga elektrik lah yang diperlukan dengan banyak.

Ada dua sumber elektrik untuk kenderaan, sama ada bateri, ataupun alternator.

1a. Jika perlu kuasa elektrik yang banyak, perlu tambah saiz bateri.

• Bateri ni berat. Jika ditambah, ini akan membuatkan kenderaan lebih susah untuk mula berjalan; baca inersia. Kemudian nak berhentikan juga susah, perlu kemampuan brek yang besar juga.

• Lagi besar kuasa bateri, lagi lama masa mengecas diperlukan.

1b. Pilihan lain adalah bergantung harap kepada alternator.

• Alternator ni mengubah kuasa mekanikal daripada putaran enjin kepada kuasa elektrikal. Lagi banyak kuasa elektrik diperlukan, lebih banyak kuasa mekanikal akan gunakan.

Seterusnya,

2. Air yang digunakan bukan air sembarangan, sebaliknya perlu guna air suling (distilled water).

• Air suling adalah air yang bersih/suci daripada sebarang bahan cemar dan mineral.

3. Perlukan elektrolit juga.

• Air suling sahaja tidak cekap (efficient) dalam menyalurkan elektrik. Jadi penambahan elektrolit (seperti: potassium hydroxide, baking soda, dll) diperlukan. Lebih banyak elektrolit penjanaan HHO lebih baik, tetapi ini akan menyebabkan elektrod menjadi cepat haus.

4. Penjana HHO

Contoh HHO generator.
Sumber : B. Najafi et al., “Effects of low-level hydroxy as a gaseous additive on performance and emission characteristics of adual fuel diesel engine fueled by diesel/ biodiesel blends.” Engineering Applications of Computational Fluid Mechanics, vol. 15, no. 1, pp. 236-250, 2021.

• Kecekapan penjana HHO akan berkurangan setiap kali digunakan. Sampai satu masa elektrodnya perlu ditukar.

Daripada 4 point yang saya bawakan di atas, bayangkan kalau sekarang nak jalan, kita hanya isi minyak je. Tapi kalau ada kereta ‘jalan guna air’ kita kene bancuh air suling dengan elektrolit, cas bateri dan tukar elektrod penjana HHO secara berkala. Praktikal tak??!?

Ini belum masuk lagi kiraan berapa kuasa berguna (useful power) yang sistem ini dapat hasilkan. Cuba bayangkan, nak pecahkan molekul air je dah guna banyak tenaga. Nanti bila dh meletup/terbakar, tenaga tadi akan guna balik untuk jadi tenaga elektrik bagi memecahkan molekul tersebut. Dah tu banyak mana tenaga yang boleh pengguna gunakan untuk gerakkan kenderaan??!?

Apa yang saya sebutkan di atas belum lagi menyentuh hal-hal berkaitan automotif tau.

Kita belum cerita tentang ketirisan gas HHO yang bocor dicelah-celah piston ring, kesan HHO pada minyak pelincir yang melekat pada dinding silinder, suhu pembakaran dan bagaimana ia terbakar serta kesan-kesannya.

Abang-abang teksi pasti tau pedihnya kesan NGV kepada enjin. Inikan pula HHO.

Akan tetapi!!! Jangan lah terus kata teknologi HHO ni tak berguna.

Dalam dunia saintifik, kajian pengguna HHO ni masih giat dijalankan. Contoh terbaru kajian Khan et al (2021) menunjukkan pembakaran spontan HHO membantu dalam penyerebakan api dan tingkatkan kuasa & tork bagi enjin diesel & biodiesel. Namun, atas sebab HHO menyala dengan cepat, ia mengurangkan kecekapan haba enjin.

Contoh HHO generator dengan kegunaannya bersama enjin diesel.
Sumber : B. Najafi et al., “Effects of low-level hydroxy as a gaseous additive on performance and emission characteristics of adual fuel diesel engine fueled by diesel/ biodiesel blends.” Engineering Applications of Computational Fluid Mechanics, vol. 15, no. 1, pp. 236-250, 2021.

Kesimpulan

A. Isu kereta pakai air ni adalah ‘scam’ teknologi yang popular di serata dunia. Dari USA, India, Pakistan, Sri Lanka, Philippines ada saja mereka yang mengaku dah jumpa penyelesaiannya; tapi hanya pseudosains & ‘scam’ semata-mata.

• Jika seseorang dakwa dia jumpa penyelesaiannya, minta bukti gas yang terjana adalah HHO, berapa penjimatan bahan api, berapa kenaikan kuasa & tork, apa keputusan gas-gas buangan (emission). Bukan hanya dakwaan berapa lama dah pakai dengan testimoni panjat gunung.

B. HHO sendiri boleh jadi bahan bakar untuk enjin, akan tetapi sistem sedia ada tak mesra pengguna. Terlalu banyak pengguna perlu fikirkan.

C. Kit yang tersedia di pasaran juga tidak ‘proven’. Banyak pengamal industri automotif dan pengemar/enthusiast kereta telah mencuba dan tak dapat seperti yang penjual dakwakan.

D. Dan kalau ia ‘proven’, kenapa tak dijual kepada syarikat-syarikat kereta? Semua pengeluar kereta berlumba-lumba untuk hasilkan enjin cekap tenaga dengan pengguna bahan api yang rendah. Kan lebih untung jual kepada syarikat-syarikat besar daripada pengguna?

Terakhir,

E. Jika anda sedang membuat kajian berkenaan ini, teruskan. Ada dua sudut yang perlu anda perhatikan :

(i) Cuba cipta penjana HHO yang perlukan kuasa elektrik yang rendah dengan ‘packaging’ yang kecil, dan

(ii) Semak keberkesanan HHO dalam menjadi bahan bakar. Apa kesan kepada blok dan komponen enjin terutama yang berasaskan besi. Jangan dilupa, besi kan alah dengan air, dan hasil pembakaran HHO adalah air.

Penulisan oleh Dr Aid Fawzal, Middlesbrough UK.

SUMBER

[1] M. Khan et al., “Impact of HHO gas enrichment and high purity biodiesel on the performance of a 315 cc diesel engine”, International Journal of Hydrogen Energy, vol. 46, no. 37, pp. 19633-19644, 2021

Total
157
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts