Saintis bingung kenapa ikan ini pandai Matematik

Katakan terdapat beberapa syiling di atas meja di hadapan anda. Jika bilangannya kecil, anda boleh tahu dengan segera berapa jumlahnya. Anda tidak perlu mengiranya — sekali pandang sudah memadai. Cichlid dan pari adalah serupa dengan kita dalam hal ini: mereka boleh mengesan kuantiti yang kecil dengan tepat — dan mungkin tanpa mengira. Sebagai contoh, mereka boleh dilatih untuk membezakan dengan tepat bagi kuantiti tiga daripada kuantiti empat.

Fakta ini telah diketahui sejak sekian lama. Walau bagaimanapun, kumpulan penyelidik yang diketuai oleh Prof. Dr. Vera Schluessel dari Institut Zoologi di Universiti Bonn kini telah membuktikan bahawa kedua-dua spesies ini boleh mengira. “Kami melatih haiwan untuk melakukan penambahan dan penolakan mudah, ” jelas Schluessel. “Dengan berbuat demikian, mereka terpaksa menambah atau menurunkan nilai awal sebanyak satu.”

Tetapi bagaimana anda meminta cichlid untuk memutuskan jawapan “2+1” atau “5-1”?

Biru bermaksud “tambah satu”, kuning bermaksud “tolak satu”

Para penyelidik ini menggunakan kaedah yang telah berjaya digunakan oleh kumpulan penyelidikan lain untuk menguji kebolehan matematik pada lebah, iaitu mereka menunjukkan ikan koleksi bentuk geometri — contohnya, empat segi empat sama. Jika objek ini berwarna biru, ini bermakna “tambah satu” untuk diskriminasi berikut. Kuning, sebaliknya, bermaksud “tolak satu.”

Selepas menunjukkan rangsangan asal (cth. empat petak), haiwan ini ditunjukkan dua gambar baharu — satu dengan lima dan satu dengan tiga petak. Jika mereka berenang ke gambar yang betul (iaitu ke lima petak dalam tugas aritmetik “biru”), mereka diberi ganjaran makanan. Jika mereka memberikan jawapan yang salah, mereka berlalu dengan tangan kosong. Dari masa ke masa, mereka belajar untuk mengaitkan warna biru dengan peningkatan satu dalam jumlah yang ditunjukkan pada mulanya, dan nombor kuning dengan penurunan.

Sumber : Scientific report “Cichlids and stingrays can add and subtract ‘one’ in the number space from one to five”
https://www.nature.com/articles/s41598-022-07552-2

Tetapi, bolehkah ikan menggunakan pengetahuan ini untuk tugas-tugas baru? Adakah mereka benar-benar menghayati peraturan matematik di sebalik warna tersebut?

 “Untuk mendapat kepastian akan hal ini, kami sengaja meninggalkan beberapa pengiraan semasa latihan,” jelas Schluessel. “Iaitu, 3+1 dan 3-1. Selepas fasa pembelajaran, haiwan dapat melihat kedua-dua tugas ini buat kali pertama. Tetapi walaupun dalam ujian itu, mereka sering memilih jawapan yang betul.”

Hal ini benar walaupun apabila mereka terpaksa membuat keputusan antara memilih empat atau lima objek selepas ditunjukkan 3 biru — iaitu, dua hasil yang kedua-duanya lebih besar daripada nilai awal. Dalam kes ini, ikan memilih empat daripada lima, menunjukkan mereka tidak mempelajari peraturan ‘memilih jumlah terbesar (atau terkecil) yang dibentangkan’ tetapi peraturan ‘sentiasa tambah atau tolak satu’.

Pengkomputeran tanpa korteks serebrum

Pencapaian ini telah mengejutkan para penyelidik sendiri — terutamanya kerana tugasan tersebut adalah lebih sukar dalam realiti daripada yang sekadar diterangkan.

Ikan tidak ditunjukkan objek yang sama bentuk (cth. empat segi empat sama), tetapi gabungan bentuk yang berbeza. “Empat”, sebagai contoh, boleh diwakili oleh bulatan kecil dan lebih besar, segi empat sama dan segi tiga, manakala dalam pengiraan lain boleh diwakili oleh tiga segi tiga yang berbeza saiz dan segi empat sama.

“Jadi haiwan itu perlu mengenali bilangan objek yang digambarkan dan pada masa yang sama menyimpulkan peraturan pengiraan daripada warna mereka, ” kata Schluessel. “Mereka terpaksa menyimpan kedua-duanya dalam memori kerja apabila gambar asal ditukar dengan dua gambar hasil. Dan mereka terpaksa memutuskan keputusan yang betul selepas itu. Secara keseluruhannya merupakan satu kejayaan yang memerlukan kemahiran berfikir yang kompleks.”

Bagi sesetengah orang, hal ini mungkin mengejutkan kerana ikan tidak mempunyai neokorteks — bahagian otak yang juga dikenali sebagai “korteks serebrum” yang bertanggungjawab untuk tugas kognitif yang kompleks dalam mamalia. Selain itu, kedua-dua spesies ikan ini tidak kita diketahui akan kepentingannya mempunyai kebolehan berangka yang sangat baik di alam liar. Spesies lain mungkin memerlukannya bagi memberi perhatian kepada kiraan jalur pasangan seksual mereka atau jumlah telur dalam cengkaman mereka. “Walau bagaimanapun, hal ini tidak diketahui bagi keadaan ikan pari dan cichlid,” tegas profesor zoologi di Universiti Bonn.

Beliau juga melihat hasil eksperimen itu sebagai pengesahan bahawa manusia cenderung memandang rendah terhadap spesies lain — terutamanya spesies yang bukan milik keluarga terdekat atau mamalia secara amnya. Selain itu, ikan tidak begitu comel dan tidak mempunyai bulu atau bulu yang menggemaskan. “Oleh itu, mereka agak jauh daripada perhatian kita — dan tidak membimbangkan apabila mati dalam amalan kejam industri perikanan komersial,” kata Vera Schluessel.

Sumber :

Artikel diterjemahkan daripada ScienceDaily, “Study shows : Fish can calculate” https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220401122240.htm

Jurnal kajian :

V. Schluessel et al. 2022. Cichlids and stingrays can add and subtract ‘one’ in the number space from one to five. Sci Rep 12, 3894; doi: 10.1038/s41598-022-07552-2

Total
47
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts