KETAHANAN MANUSIA TERHADAP PEDAS

Boleh dikatakan kebanyakan masyarakat di Malaysia gemar makanan pedas. Ada dalam kalangan masyarakat kita suka mengambil makanan pedas dalam diet setiap hari. Tetapi,  bagaimanakah individu itu mampu mempunyai ketahanan terhadap pedas yang tinggi?

Sebelum itu, kita perlu tahu ejen penyebab rasa pedas dan reseptor yang mengesan ejen tersebut.

EJEN RASA PEDAS

Ejen tersebut ialah kapsaisin (kap-sai-sin), sebatian aktif yang selalunya terkandung dalam cili dan lada. Kapsaisin akan mengikat dan merangsang reseptor-reseptor yang bertanggungjawab memberikan persepsi sakit dan panas iaitu reseptor transient receptor potential vanilloid (TRPV1). Reseptor TRPV1 ialah protein saluran ion pada permukaan sel kulit, lidah dan organ lain termasuk sel saraf yang membenarkan kemasukan ion kalsium dan ion sodium ke dalam sel saraf untuk menghasilkan impuls. Impuls tersebut akan dihantar ke saraf tunjang dan ke otak untuk ditafsirkan sebagai rangsangan panas dan sakit.

Rajah 1: Struktur molekul kapsaisin yang mempunyai rantai karbon panjang yang membolehkannya larut dalam lemak.

Sebenarnya, para saintis mendapati bahawa tujuan utama sel kita menghasilkan reseptor TRPV1 adalah untuk bertindak sebagai termoreseptor atau reseptor yang menerima rangsangan suhu yang tinggi (lebih tinggi daripada suhu 43°C). Hal ini bermaksud fungsi utama reseptor TRPV1 untuk melindungi daripada benda panas yang dapat melecurkan anggota badan kita. Namun, reseptor TRPV1 juga dapat diaktifkan oleh kapsaisin.

Maka, hal ini menerangkan sebab-sebab makanan yang pedas (mengandungi kapsaisin) menyebabkan individu itu berpeluh dan terasa panas atau sensasi terbakar. Reseptor TRPV1 juga dapat diaktifkan oleh keadaan berasid atau makanan yang mempunyai rasa yang kuat seperti wasabi dan mustard. Sebenarnya, sensasi panas atau terbakar adalah ilusi yang dihasilkan oleh neuron otak kita yang tersalah tafsir rangsangan daripada kapsaisin sebagai benda yang panas.

Selalunya individu yang kepedasan digalakkan minum susu atau aiskrim untuk mengurangkan rasa pedas kerana kapsaisin ialah hidrofobik dan susu atau aiskrim mengandungi kesin, molekul yang larut lemak yang dapat melarutkan kapsaisin yang terikat pada reseptor TRPV1.

Ketahanan terhadap pedas sebenarnya boleh disebabkan oleh faktor genetik atau dipupuk dengan pengamalan kapsaisin secara kerap. Bagi faktor genetik, kajian mendapati bahawa faktor genetik mempengaruhi sebanyak antara 18% hingga 58% bagi individu dalam ketahanan terhadap pedas. Mereka yang mempunyai ketahanan terhadap pedas yang tinggi mempunyai kemungkinan yang tinggi untuk mempunyai jumlah reseptor capsaicin yang lebih rendah.

Namun begitu, saintis juga mendapati ketahanan terhadap pedas bagi individu dapat dipupuk. Rangsangan pedas yang berterusan terhadap reseptor TRPV1 menyebabkan protein saluran TRPV1 tertutup dan tidak dapat menghantar isyarat pedas ke saraf tunjang. Reseptor TRPV1 di lidah yang dirangsangkan dengan kapsaisin berterusan akan memberi isyarat kepada saraf yang terdapat di lidah untuk mengurangkan jumlah reseptor TRPV1 yang terdapat pada membran sel saraf lidah.

 Hal ini menyebabkan saraf pada lidah menjadi kurang sensitif terhadap rangsangan pedas. Hal ini menerangkan sebab-sebab individu yang suka makanan pedas dapat terus memakan makanan pedas tanpa menunjukkan simptom kepedasan yang teruk (berpeluh dan penghasilan mukus berlebihan) berbanding mereka yang kurang kerap makan makanan pedas. Akan tetapi, jika kapsaisin tidak diambil dalam jangka masa yang lama, reseptor TRPV1 akan dihasilkan kembali di lidah dan menyebabkan individu itu kembali sensitif terhadap makanan pedas.

Jadi, bagi mereka yang tidak tahan pedas dan ingin menikmati makanan pedas boleh mengamalkan makanan yang mengandungi kapsaisin dalam kuantiti sedikit dan berterusan.

PENGGUNAAN KAPSAISIN DALAM RAWATAN PERUBATAN

Sebenarnya, kapsaisin telah lama digunakan sebagai analgesik lebih-lebih lagi dalam merawat sakit kronik dan sakit saraf. Penggunaan kapsaisin dalam rawatan tersebut dapat menggantikan ubat-ubatan opiods seperti morfin yang dapat menyebabkan ketagihan dan maut jika terlebih dos.

Bagi rawatan tersebut, para penyelidik menghasilkan ubat kapsaisin yang berkepekatan tinggi iaitu 8% dalam bentuk krim. Terdapat juga ubat kapsaisin yang berkepekatan tinggi yang dihasilkan dalam bentuk tampalan (patch). Kajian mendapati tampalan kapsaisin lebih berkesan dalam merawat sakit kronik atau sakit saraf kerana kapsaisin dalam bentuk tampalan mempunyai jumlah kapsaisin yang dihantar ke bahagian anggota badan yang sakit dengan lebih tinggi dan seterusnya meningkatkan ketoleransian (tolerability) pada saraf terhadap rangsangan panas atau sakit.

Sebenarnya, rawatan sakit kronik atau sakit saraf dengan kapsaisin agak menakjubkan kerana penggunaan kapsaisin secara berterusan dengan kepekatan tinggi (8%) dapat mengurangkan rasa sakit dengan menurunkan sensitiviti reseptor TRPV1. Hal ini berlaku kerana rangsangan daripada kapsaisin secara berterusan pada TRPV1 menyebabkan sel saraf mengurangkan jumlah reseptor TRPV1 yang ada pada permukaan sel saraf dan seterusnya mengurangkan pembentukan persepsi sakit. Pengurangan sensitiviti TRPV1 dengan rawatan kapsaisin berkepekatan tinggi dapat bertahan dalam jangka masa yang lama. Mekanisma ini sama dengan mekanisma dalam meningkatkan ketahanan terhadap pedas.

Oleh sebab itu, kita boleh mengambil iktibar daripada manfaat sifat kapsaisin ciptaan Allah SWT, ejen penyebab rasa pedas yang juga berfungsi membantu melegakan sakit kronik dan sakit saraf yang menyebabkan hyperalgesia dan allodynia. Benda yang selalu kita makan juga ada manfaatnya dalam teknologi perubatan.

Rajah 2: Contoh tampalan kapsaisin yang digunakan untuk melegakan sakit kronik

Glosari

Reseptor: protein yang terdapat pada permukaan membran sel untuk mengesan rangsangan

Hyperlagesia: Peningkatan sensitiviti yang melampau sehingga memberikan rasa sakit yang ektrem walaupun hanya sedikit rangsangan sakit diberikan

Allodynia: Rasa sakit disebabkan oleh rangsangan yang secara normalnya tidak memberikan rasa sakit

Hidrofobik: Sifat bahan yang tidak larut dalam air

Impuls: Isyarat yang dihasilkan oleh saraf untuk dihantar ke saraf tunjang dan otak

Artikel ditulis oleh Saudara Mohamad Nur Syahmi bin Azahar, graduan University of Manchester dalam bidang Biomedical Science.

Rujukan :

Martin, A., Sanshool Seduction: The Science of Spiciness.

Arora, V., Campbell, J.N. and Chung, M.K., 2021. Fight fire with fire: Neurobiology of capsaicin-induced analgesia for chronic pain. Pharmacology & Therapeutics220, p.107743.

Derry, S., Rice, A.S., Cole, P., Tan, T. and Moore, R.A., 2017. Topical capsaicin (high concentration) for chronic neuropathic pain in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews, (1).

https://www.wired.com/2010/09/why-does-spicy-food-taste-hot/

https://www.keanhealth.com/blog/is-spice-tolerance-genetic

Sumber gambar : https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fmurai.my%2F2020%2F81867%2Fterlalu-pedas-7-makanan-ini-dapat-hilangkan-rasa-pedas-yang-melampau%2F&psig=AOvVaw1ksFFKDJCKIqhNSrgzzMxC&ust=1668418095101000&source=images&cd=vfe&ved=0CBAQjRxqFwoTCNDm1vHrqvsCFQAAAAAdAAAAABAE

Total
28
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts