Sah! Kajian ini dedahkan punca COVID-19!?

Diketuai oleh pakar evolusi virus Universiti Arizona iaitu Michael Worobey, pasukan penyelidik antarabangsa telah mengesan permulaan wabak itu di pasar Wuhan, China, yang mana musang, anjing rakun dan mamalia hidup lain yang terdedah kepada virus itu dijual secara langsung sebelum wabak itu bermula. Penemuan mereka diterbitkan dalam dua kertas jurnal Sains, selepas dikeluarkan sebelum ini dalam versi pracetak pada bulan Februari.

Selain itu, penulis menyimpulkan bahawa penyebaran pertama kepada manusia daripada haiwan mungkin berlaku dalam dua peristiwa penghantaran berasingan di pasar Huanan pada akhir November 2019.

Satu kajian meneliti lokasi kes COVID-19 pertama yang diketahui, serta sampel swab yang diambil dari permukaan di pelbagai lokasi di pasar tersebut. Yang lain memfokuskan pada jujukan genomik SARS-CoV-2 daripada sampel yang dikumpul daripada pesakit COVID-19 semasa minggu pertama pandemik berlaku di China.

Kertas pertama, diketuai oleh Worobey dan Kristian Andersen di Institut Penyelidikan Scripps di San Diego, California, meneliti corak geografi kes COVID-19 pada bulan pertama wabak, Disember 2019. Pasukan itu dapat menentukan lokasi hampir kesemua 174 kes COVID-19 yang dikenal pasti oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia pada bulan itu, 155 daripadanya berada di Wuhan.

Analisis menunjukkan bahawa kes-kes ini berkumpul di sekitar pasar Huanan, manakala kes-kes kemudian tersebar secara meluas di seluruh Wuhan — sebuah bandar dengan 11 juta orang. Terutamanya, penyelidik mendapati bahawa peratusan ketara pesakit COVID awal yang tidak diketahui hubungannya dengan pasar tersebut — bermakna mereka tidak bekerja di sana atau membeli-belah di sana — ternyata tinggal berhampiran pasar. Hal ini menyokong idea bahawa pasar tersebut merupakan pusat wabak, kata Worobey, dengan vendor dijangkiti terlebih dahulu dan mencetuskan rantaian jangkitan dalam kalangan ahli masyarakat di kawasan sekitar.

Kesimpulan ini disokong oleh penemuan lain: Apabila mereka melihat taburan geografi pada kes COVID kemudian, sejak Januari dan Februari 2020, mereka mendapati corak “polar opposite”, kata Worobey. Walaupun kes-kes dari Disember 2019 dipetakan “seperti bullseye” di pasar, kes-kes kemudiannya bertepatan dengan kawasan kepadatan penduduk tertinggi di Wuhan.

“Hal ini memberitahu kami bahawa virus itu tidak beredar secara samar,” kata Worobey. “Virus tersebut benar-benar berasal dari pasar itu dan tersebar dari sana.”

Sebagai tambahan penting kepada penemuan awal mereka, Worobey dan rakan usaha samanya menimbulkan persoalan bahawa pihak berkuasa kesihatan telah menemui kes di sekitar pasar semata-mata kerana hanya di situlah yang dikesan oleh mereka.

“Adalah penting untuk menyedari bahawa semua kes ini, mangsanya yang dikenal pasti kerana mereka dimasukkan ke hospital,” kata Worobey. “Tiada kes ringan yang mungkin dikenal pasti dengan mengetuk pintu orang yang tinggal berhampiran pasar dan bertanya sama ada mereka berasa sakit. Dalam erti kata lain, pesakit ini direkodkan kerana mereka berada di hospital, bukan kerana tempat mereka tinggal. “

Untuk menolak sebarang kemungkinan berat sebelah, pasukan Worobey mengambil satu langkah selanjutnya: Bermula di pasar, mereka mula mengeluarkan kes daripada analisis mereka, pergi lebih jauh dari pasar semasa mereka pergi, dan menjalankan statistik semula. Hasilnya: Walaupun dua pertiga daripada kes telah dikeluarkan, penemuannya adalah sama.

“Walaupun dalam senario itu, dengan majoriti kes dikeluarkan, kami mendapati bahawa yang selebihnya tinggal lebih dekat dengan pasar daripada apa yang dijangkakan jika tiada korelasi geografi antara kes COVID terawal ini dan pasar,” kata Worobey.

Kajian itu juga melihat sampel swab yang diambil dari permukaan pasar seperti lantai dan sangkar selepas pasar Huanan ditutup. Sampel yang diuji positif untuk SARS-CoV-2 dikaitkan dengan ketara dengan gerai yang menjual hidupan liar hidup.

Para penyelidik menentukan bahawa mamalia yang kini diketahui terdedah kepada SARS-CoV-2, termasuk musang merah, luak babi dan anjing rakun, dijual secara langsung di pasar Huanan pada minggu-minggu sebelum kes COVID-19 yang pertama direkodkan. Para saintis membangunkan peta terperinci pasar dan menunjukkan bahawa sampel positif SARS-CoV-2 yang dilaporkan oleh penyelidik China pada awal 2020 menunjukkan perkaitan yang jelas dengan bahagian barat pasar, di mana haiwan-haiwan tersebut hidup atau yang baru disembelih dijual pada akhir 2019 .

“Peristiwa asal masih tidak jelas, tetapi analisis kami terhadap bukti yang ada jelas menunjukkan bahawa wabak itu wujud akibat jangkitan awal manusia daripada haiwan yang dijual di Pasar Borong Makanan Laut Huanan pada akhir November 2019,” kata Andersen, yang merupakan pengarang kanan bersama kedua-dua kajian dan merupakan profesor Jabatan Imunologi dan Mikrobiologi di Scripps Research.

Virus mungkin melompat dari haiwan ke manusia lebih daripada sekali

Kajian kedua, analisis data genomik SARS-CoV-2 daripada kes awal, diketuai bersama oleh Jonathan Pekar dan Joel Wertheim di University of California, San Diego dan Marc Suchard dari University of California Los Angeles, serta Andersen dan Worobey.

Para penyelidik menggabungkan pemodelan wabak dengan analisis evolusi awal virus berdasarkan genom sampel terawal. Mereka menentukan bahawa wabak itu, yang pada mulanya melibatkan dua garis keturunan SARS-CoV-2 yang berbeza secara halus, berkemungkinan wujud daripada sekurang-kurangnya dua jangkitan berasingan manusia daripada haiwan di pasar Huanan pada November 2019 dan mungkin pada Disember 2019. Analisis juga mencadangkan bahawa, dalam tempoh ini, terdapat banyak penularan virus haiwan ke manusia lain di pasar tersebut yang gagal ditunjukkan dalam kes COVID-19 yang direkodkan.

Penulis menggunakan teknik yang dikenali sebagai analisis jam molekul, yang bergantung pada kadar semula jadi mutasi genetik berlaku dari semasa ke semasa, untuk mewujudkan rangka kerja bagi evolusi garis keturunan virus SARS-CoV-2. Mereka mendapati bahawa senario pengenalan tunggal virus ke dalam manusia dan bukannya berbilang pengenalan akan tidak konsisten dengan data jam molekul. Kajian terdahulu telah mencadangkan bahawa satu keturunan virus — bernama A dan berkait rapat dengan saudara-mara virus dalam kelawar — melahirkan keturunan kedua, bernama B. Kemungkinan besar, menurut data baharu, adalah senario di mana kedua-duanya keturunan melompat daripada haiwan kepada manusia pada masa yang berasingan, kedua-duanya di pasar Huanan, kata Worobey.

“Jika tidak, keturunan A mesti berkembang dalam gerakan perlahan berbanding virus keturunan B, yang tidak masuk akal secara biologi,” kata Worobey.

Kedua-dua kajian itu memberikan bukti bahawa COVID-19 berpunca daripada lompatan daripada haiwan ke manusia di pasar Huanan, mungkin berikutan penularan kepada haiwan tersebut daripada kelawar pembawa coronavirus di alam liar atau di ladang di China. Untuk kajian lanjut, para penyelidik mengesyorkan kepada para saintis dan pegawai awam untuk mencari pemahaman yang lebih baik tentang perdagangan hidupan liar di China dan di tempat lain, serta menjalankan ujian yang lebih komprehensif terhadap haiwan hidup yang dijual di pasaran untuk mengurangkan risiko wabak pada masa depan.

Artikel diterjemah dan diolah daripada artikel ScienceDaily.

University of Arizona. “Studies link COVID-19 to wildlife sales at Chinese market, find alternative scenarios extremely unlikely.” ScienceDaily. ScienceDaily, 26 July 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220726132600.htm>.

Rujukan asal kajian :

  1. Michael Worobey, Joshua I. Levy, Lorena Malpica Serrano, Alexander Crits-Christoph, Jonathan E. Pekar, Stephen A. Goldstein, Angela L. Rasmussen, Moritz U. G. Kraemer, Chris Newman, Marion P. G. Koopmans, Marc A. Suchard, Joel O. Wertheim, Philippe Lemey, David L. Robertson, Robert F. Garry, Edward C. Holmes, Andrew Rambaut, Kristian G. Andersen. The Huanan Seafood Wholesale Market in Wuhan was the early epicenter of the COVID-19 pandemic. Science, 2022; DOI: 10.1126/science.abp8715
  2. Jonathan E. Pekar, Andrew Magee, Edyth Parker, Niema Moshiri, Katherine Izhikevich, Jennifer L. Havens, Karthik Gangavarapu, Lorena Mariana Malpica Serrano, Alexander Crits-Christoph, Nathaniel L. Matteson, Mark Zeller, Joshua I. Levy, Jade C. Wang, Scott Hughes, Jungmin Lee, Heedo Park, Man-Seong Park, Katherine Zi Yan Ching, Raymond Tzer Pin Lin, Mohd Noor Mat Isa, Yusuf Muhammad Noor, Tetyana I. Vasylyeva, Robert F. Garry, Edward C. Holmes, Andrew Rambaut, Marc A. Suchard, Kristian G. Andersen, Michael Worobey, Joel O. Wertheim. The molecular epidemiology of multiple zoonotic origins of SARS-CoV-2. Science, 2022; DOI: 10.1126/science.abp8337
Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts